Belföld

Lassan kiderül, hogy a rendőrök jelentős része éhbérért dolgozik

Átszakadt a gát a rendőröknél, az állomány tagjai az elmúlt héten folyamatosan tették közzé az interneten a bizonyítékokat arról, hogy a kormányzati propaganda állításaival ellentétben elképesztően alacsony fizetések vannak a testületnél. Legalábbis az állomány azon részénél, amelyről eddig hallgatott a felső vezetés.

A rendőrök körében néhány nap alatt szinte mozgalommá szélesedett az önkéntes fizetésbevallás. A januári nettókról szóló banki sms-ek nyilvánosságra hozatala hétfőn kezdődött, amikor beérkeztek az első idei utalások. Az összegek egyáltalán nem tükrözték azt az 50 százalékos átlagos bérnövekedést, amit a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára január 2-i sajtóközleményében emlegetett.

Kontrát Károly az MTI-nek azt hangoztatta, hogy a kormány – megbecsülve a biztonságos országért dolgozó rendőröket – ismét megemelte a béreket. Szerinte a január elsejétől esedékes 5 százalékos emeléssel együtt 2015 óta átlagosan 50 százalékkal növekedtek a hivatásos rendőri fizetések.

Kontrát Károly
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A banki értesítők tanúsága szerint viszont a jól hangzó átlagszám mögött nagyon durva eltérések húzódnak meg.

Mint arról beszámoltunk, a Zsaruellátó nevű Facebook-csoport tette közzé a rendőrök által beküldött számlaértesítők fotómásolatát, amelyeken többnyire olvasható a közvetlen munkaadó, az illetékes kapitányság neve is.

A sms-ekből és a kommentekből arra lehet következtetni, hogy

  • az állomány igen nagy hányadának a fizetése a béremelés ellenére sem éri el a 200 ezer forintot,
  • sokan évekig a 120-160 ezer forintos sávban ragadnak,
  • a hosszú, akár kétévtizedes szolgálati idő sem garancia a több pénzre, automatikus emelkedésről szó sincs,
  • az állomány tagjai túlórázással tudnak pluszpénzhez jutni, volt, aki 100 órányi azaz egyetlen hónapon belül 12 és fél napnyi túlmunkáról számolt be, amivel 280 ezer forintra tudta feltornászni a decemberi bérét.

A Független Rendőrszakszervezet csütörtökön kiadott egy szolidaritási nyilatkozatot, amelyben azt írták, hogy a hivatásos állomány illetményemelése sikerpropaganda.

Szerintük több ezren, a rendőrség állományának 40 százaléka kimaradt belőle. A közalkalmazotti állomány jelentős részét jelenleg is minimálbéresként vagy a szakmunkások garantál bérminimumának megfelelő díjazásért alkalmazzák.

A nyilatkozatban olvasható az is, hogy a rendőröknek 2011 óta 40 millió túlórát kellett teljesíteniük, ami gyakorlatilag végtelenített túlórázást jelent. A szakszervezet szerint ezt a migrációs válsághelyzet és a rendőrség alacsony létszáma okozza.

Kiemelt kép: Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik