Belföld

Nyugdíjkáosz: a Kincstár találta a bűnbakot

A pénzügyminiszter közölte, nem az ő vizsgálata miatt váltották le a „felelőst”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nyugdíjakat sokan január 11-e helyett csak később kapták meg. Most Varga Mihály egy írásbeli kérdésre azt válaszolta, nem az általa indított vizsgálat miatt kellett ugyan mennie a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság szakmai igazgató-helyettesének, de valóban ezért váltották le.

Szerinte a Magyar Államkincstár elnöke által indított vizsgálat miatt történt a nyugdíj előtt álló szakember lefokozása.

Kiderült ugyanis,

a technikai problémát emberi tényezőkre visszavezethető hiba okozta.

A pénzügyminiszter Mesterházy Attila kérdésére azt válaszolta, már intézkedtek, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló, és

folyamatban van egy komplex nyugdíj-biztosítási szakigazgatási rendszer létrehozása, illetve a kincstári számlavezető rendszer megújítása, amelyek eredményeként megvalósul az érintett feladatellátás teljes körű modernizációja.

A számlevezető rendszer megújításának említése Varga Mihály  részéről fontos lehet.

Korábban ugyanis a Népszava azt írta, a több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász, Gonda Csaba csak bűnbak. Leváltása érthetetlen, mert a nyugdíjfolyósító elvégezte feladatát, a hiba – szakértők szerint – a Magyar Államkincstár központi rendszerében volt.

A Népszava a minap azt írta, még mindig nem tudni, miben is  hibázhatott (43 év után) éppen most a 62 éves szakember, akinek a helyét a Kincstár egyik főosztályvezetője vette át, aki tucatnyi embert vitt magával.

A nyugdíjfolyósító régi dolgozói szerint a szakmai tudás nélküli csapat megjelenése azt jelzi, hogy a Kincstár megkezdte a szakmai területek elfoglalását. Korábban egyébként a szakemberek már megkongatták a vészharangot amiatt, hogy egyre több feladatot kell ellátnia egyre kevesebb szakembernek ahhoz, hogy minden nyugdíjas időben megkapja a pénzét.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik