Pénzügy
Budapest, 2016. december 13.
A Magyar Posta Zrt. munkatársa a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat tartalmazó borítékot és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét kézbesíti Budapesten 2016. december 13-án. A 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal a kormány a nyugdíjasokat támogatja.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Késhetnek a nyugdíjak, bajban a folyósító

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 05. 13:11

Egyre több feladatot kell ellátnia egyre kevesebb szakembernek ahhoz, hogy minden nyugdíjas időben megkapja pénzét.

A Népszava szerint hiába halasztották későbbre az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) és így a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) beolvasztását, a Magyar Államkincstár (MÁK) november elsején sem lesz képes a nyugdíjak kifizetését a szokott határidőre teljesíteni. A kincstári dolgozók szerint a lépés előkészítetlen, jó, ha decemberre megvalósul.

Nem kizárt, hogy az idősek kéthavi nyugdíjat összevontan kapnak. 

A káoszt fokozhatja, hogy most kellene kiszámolni a nyugdíjemelést és most először a nyugdíjprémiumot, ami önmagában is nehéz feladat az egyébként is túlterhelt dolgozóknak, akik még a sztrájk előkészítéséig jutó kincstári dolgozóknál is rosszabb helyzetben vannak. A NYUFIG dolgozói egyre kevesebb pénzt kapnak, egyre több munkáért, miközben a káosz miatt százszámra mennek el a régi társadalombiztosítási szakemberek.

A Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósága sajtóosztálya azt írta, hogy a

kifizetési mechanizmusokat a szervezeti átalakítások nem veszélyeztetik,

de a lap szerint arra nem kapott érdemi választ, hogy létszám- és a pénzhiány mekkora gondot okoz. Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korábbi főigazgatója azt mondta, a kormány 2010 óta valójában harcot folytat a társadalombiztosítással szemben.

Korábban a MÁK elnöke azt mondta, csak “politikai haszonszerzés” vezeti azokat, akik szerint késhet a nyugdíjak folyósítása, már most készülnek arra, hogy a munkát a tőlük elvárt pontossággal elvégezzék.

Kincstári optimizmus: időben folyósítják a nyugdíjat
"Politikai haszonszerzés" vezetheti azokat, akik szerint késhet a folyósítás - mondta a MÁK elnöke.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.