Belföld

Nyitott ajtóval indult el utasaival egy közterületesek elől menekülő buszvezető

A Veszprémi Törvényszék január 28-én megtartott nyilvános ülésén a főkérdések tekintetében helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróságnak egy buszsofőr ügyében hozott elsőfokú ítéletét.

Az első fokon eljárt Veszprémi Járásbíróság közúti veszélyeztetés miatt 150 ezer forint pénzbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a sofőrt, aki veszélyeztette az utasok testi épségét. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

A buszsofőr Tihanyban egy „Megállni tilos!” jelzőtábla hatálya alatt várakozott és utas felszállítást végzett. A buszsofőrrel szemben a közterület-felügyelők intézkedést kívántak kezdeményezni, amelyet látva irányjelző használata nélkül úgy indult el az autóbusszal, hogy annak ajtajai nyitva voltak. Az első nyitott ajtón keresztül a már guruló autóbuszra három utas szállt fel, ezáltal az utasok testi épségét közvetlen veszélynek tette ki a sofőr.

A másodfokú eljárásban a bíróság elutasította a védelemnek az igazságügyi közlekedésbiztonsági szakértő bevonására vonatkozó bizonyítási indítványát. Az ülésen a buszvezető becsatolt egy elismervényt, mely alátámasztotta azt, hogy a jogosítványát a büntetőeljárás alatt leadta a rendőrhatóság részére.

A törvényszék az elsőfokú ítéletet annyiban változtatta meg, hogy az elismervény szerinti időponttól eltelt időt rendelte beszámítani a járművezetéstől eltiltás időtartamába. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik