Belföld

100 ezer forintnyi apró olykor már 90 ezer forintot sem ér

Olvasónk karácsony előtt szegényeknek gyűjtött – össze is jött 61 ezer forint, apróban. Hogy szalonképesebb legyen az adomány, az érméket még az ünnep előtt bankjegyekre váltotta a MagNet bankban, egy érmeváltó-automata segítségével.

Ugyancsak meglepődött azonban, amikor kiderült, hogy az összegyűlt 61 ezer forintból  a beváltás után 54 755 forint maradt. A kapott bizonylat szerint ugyanis 6245 forintot vontak le, 10,24 százalék érmeszámlálási jutalékot számítottak fel neki. Ezen eléggé felháborodott, lehúzásnak érezte, hogy a pénzváltásra minden tizedik forint ráment.

Jogszabály rögzíti a lehúzást

Az érmefeldolgozás után a bank is jelentős díjat fizet a készpénzszállításért, és feldolgozásért felelős vállalkozásnak – írta a MagNet a levonás indoklásául. Az egyes MagNet bankfiókokban található aprópénzbefizető-gépen a beváltás a hirdetmény szerint 5000 forint alatti összeg esetén díjmentes, felette a befizetett teljes összeg 10,24 százaléka, amennyit olvasónktól is levontak. Az apróbefizető-gép használata nem kereskedelmi mennyiség esetén (amennyi érme mondjuk egy háztartásban keletkezik) díjmentes, és a bank tudatosan alakította ki így díjazást – válaszolta kérdésünkre a pénzintézet.

Az érmebeváltási jutalék egyébként nem egyforma a bankoknál, csak a maximális százalékokat rögzíti törvény, a konkrét mérték az adott pénzintézet üzleti döntése.

Címletváltás: maximum 10 százalék lehet

A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (MNB tv.) által adott felhatalmazás alapján az MNB a 11/2011 (Bankjegyekről) és a 12/2011 (érmékről) MNB rendeletben határozta meg a bankjegy, valamint érme forgalmazás feltételeit. Ezen két rendelet határozza meg, hogy a címletváltást a hitelintézetek és a posta kötelesek elvégezni és milyen feltételekkel. Meghatározták továbbá, hogy a pénzkezelési költségek fedezésére maximum 10 százalékos díjat lehet felszámítani.

A vonatkozó MNB-rendeletben megengedett 10 százalékos plafonnál azonban ha csak hajszállal is, de magasabb jutalékot számítottak fel olvasónknak.

Fotó:
MTVA/Bizományosi: Róka László

Hibázott a bank

Szembesítettük ezzel a MagNet bankot, mire elismerték, hogy hibáztak. Kiderült, hogy júniusban érvényesítettek egy – a jogszabályok által lehetővé tett – automatikus inflációs áremelést díjtételeikre, és az ellenőrzésen átcsúszott, hogy így az érmeváltás díja meghaladta a megszabott korlátot. Mint írták, ez elkerülte a figyelmüket és a hibát azonnal orvosolták, amint tudomást szereztek róla.

Olcsóbb is lehetett volna

Amúgy a lehetőségek közül az érmeváltógép a legdrágább megoldás, ha olvasónk egy ügyintézőnél fizette volna be az érméket, akkor olcsóbban megúszhatta volna a váltást. Ha ugyanis bankszámlára fizet be valaki, akkor címletenként 100 darabig nem számítanak fel díjat, felette is csak 1,228 százalékot. Aki pedig számlával rendelkezik a banknál, annak az érme és bankjegyváltási költség címletenként 50 darab alatt díjmentes, felette pedig 5,12 százalék, feleannyi tehát, mint amennyit az érmeváltógépnél felszámítottak.

A MagNet Bank standard díjszabása szerint azonos a magánszemélyek, és a vállalkozások számára az érme-, és bankjegyváltás díja. Lehetnek azonban speciális tevékenységet végző vállalkozások, ahol sok érme keletkezik (például automataüzemeltetés), velük szemben lehet egyedi megállapodás alapján kialakított díjszabás is.

A postán kevesebbért váltanak

A már említett rendeletek alapján határozta meg a Magyar Posta is Pénzforgalmi szolgáltatások általános szerződési feltételeiben a pénzváltás kondícióit. A posta a készpénzváltást alapvetően díj ellenében végzi a pénzkezelési költségek fedezésére, de egyes esetekben a lakossági ügyfeleknek díjmentes, meghatározott darabszámig és értékhatárig.

Maximum 200 000 forint összeghatárig nagy címletű bankjegy (20 000 és 10 000 forintos) legfeljebb 30 darab kisebb címletű bankjegyre díjmentesen váltható be, illetve maximum 4000 forint értékű bankjegy legfeljebb 20 darab 200 és/vagy 100 forintos érmére cserélhető.

Minden más esetben díjköteles szolgáltatás a bankjegy- vagy érmeváltás, amelyet a Magyar Posta hirdetményben tesz közzé.
A szolgáltatás díja szerződés nélkül kétféle: bankjegy bankjegyre váltása a váltani kívánt összeg 2,78 százalékáért volt lehetséges tavaly, egyéb esetben (bankjegy érmére, érme bankjegyre és érme érmére történő váltása) az összeg 8,01 százaléka volt a felszámított díj. Vagyis a postán olcsóbb lett volna a beváltás, mint a banki érmeváltó automatában volt.

A postai díjak 2019. január 1-től változtak, emelkedtek, szerződés nélkül a bankjegy bankjegyre váltása 2,97 százalékos jutalék mellett lehetséges, bankjegy érmére, érme bankjegyre és érme érmére történő váltása pedig 8,57 százalékos levonást jelent. Ennél akkor lehet kedvezőbb a szolgáltatási díj, ha a gyakori váltások miatt szerződést köt az ügyfél a címletváltásra a Magyar Postával.

Kiemelt kép: Beliczay László / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik