Pénzügy

Elvették Marika néni kedvét a karácsony előtti adakozástól

Nyugdíjas olvasónk, Marika néni minden évben karácsony előtt felad néhány ezer forintot az SOS Gyermekfalunak. A csekket levélben küldik neki mint hűséges adakozónak, és mivel nincs bankkártyája, készpénzzel fizet. Ez az ő karácsonyi jótéteménye.

Idén is elment a csekkel, és ötezer forinttal a postára. Erősen meglepődött, mert elkérték a személyigazolványát, hogy rögzítsék személyes adatait. Ilyet eddig nem tapasztalt. Nem akaródzott neki átadni az okmányt. Amikor megkérdezte miért van erre szükség, azt a választ kapta, hogy azért kell rögzíteni az adatokat, mert a csekk egyéb postai megjegyzés rovatában „444″ szerepel. Ettől ugyan nem lett okosabb, de végül átadta a barna kis könyvet, és befizette az adományt.

Utánajártunk, mi ez az egész, Marika néni pedig fájdalmas döntést hozott.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás ellen lépnek fel ilyen keményen

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa azt írta megkeresésünkre, jogszabályi változások miatt kérheti el a posta a befizető adatait. Az Európai Parlament és a Tanács 847/2015/EU – a pénzátutalásokat kísérő adatokról szóló – rendeletére hivatkoztak, mely alapján 2017. június 26-tól a pénzforgalmi szolgáltatók, így a Magyar Posta Zrt. 1000 euró (300 000 forint) alatti készpénzes befizetéseknél köteles a fizető fél adatait okmányok alapján ellenőrizni a fehér- és sárga csekkek befizetésekor, feltéve ha a befizetés nem áru, illetve szolgáltatás igénybevételére irányul, illetve nem illeték, adó és pénzbírság befizetésére.

Mit jelent az ügyfélátvilágítás?

Hogy ez konkrét esetben pontosan mit jelent, az az átvilágítási szinttől is függ, eszerint a vonatkozó jogszabályokban meghatározott kockázati tényezők alapján lehet egyszerűsített, normál, illetve fokozott. A lehetséges átvilágítási intézkedések magukba foglalják egy (az adatrögzítésnél lényegesen bővebb) adatkör felvételét az ügyfélről, illetve a nevében eljáró személyről, nyilatkoztatást a tényleges tulajdonos személyéről és személyes adatairól, a pénzeszköz forrásáról, a kiemelt közszereplői státuszról, illetve az azonosításhoz használt okmányokról fénymásolat készítését is – írta kérdésünkre a Magyar Posta.

A posta válasza ettől kicsit eltért. Ők azt írták, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényen alapuló új szabályokat a Magyar Postának 2018. január 1-től kell alkalmaznia. Ez alapján csekkbefizetéskor alapesetben vagy szűkebb körű adatrögzítést, vagy szélesebb adatkörű ügyfél-átvilágítást kell végezni. Hogy mikor mit kell tenniük, mindjárt részletezzük.

A Magyar Posta az adatokat csak és kizárólag a törvényi kötelezettségeinek megfelelően kezeli, szögezték le. Az adatokat egyéb – különösen üzleti – célra szigorúan tilos felhasználniuk, tették hozzá.

dav

Háromféle jelzés a csekkeken

Kiderült, hogy háromféle jelzés lehet a csekkeken, illetve hogy vannak olyan szolgáltatók, amelyek mentességet, illetve feltételes mentességet élveznek e szabály alól, mások nem. A kódjeleket az „Egyéb postai megjegyzés” rovatában kell feltüntetnie a csekken, nyomtatáskor.

  • M = mentes

Az állami szervek, önkormányzatok, stb. részére történt befizetéseket (adók, illetékek, bírságok, pl. parkolási bírság, stb.) mentesítettéki a jogszabály hatálya alól, ezért ha ilyen helyre fizetjük be a csekket készpénzben, akkor nincs szükség sem adatrögzítésre sem ügyfél-átvilágításra.

  • FM = feltételesen mentes

FM-jelzést akkor kaphat a csekk, ha a befizetés belföldön kezdeményezett és teljesített szolgáltatás, áru ellenértékének kiegyenlítésére alkalmas. Feltételesen mentesek például a közüzemi szolgáltatók (víz, telefon, szemét, stb.) készpénzátutalási megbízásai, számlalevelei, vagyis a rezsicsekkek is. A csekk megbízóazonosító/befizetőazonosító rovatát is ki kell tölteni és később a számlatulajdonosnak tudni kell bizonyítania, hogy egy adott befizetőazonosítóhoz melyik ügyfél tartozik.

FM-jelzés esetén 300 000 forintig nincs adatrögzítési kötelezettség,

300 ezer forint fölött azonban az ügyfél adatait rögzíteni kell a postán, és át is kell őt világítani.

Tehát ha valaki teszem azt egy nagyobb, 300 ezer forint feletti rezsitartozást akar egy csekken készpénzben befizetni, alá kell vetnie magát a macerásabb procedúrának. Viszont ha több (300 ezer forint alatti) csekkből jött össze a gigarezsi, akkor mentesül. A 2018. január 1-től alkalmazandó új szabályok értelmében ugyanis a postai csekkeknél nincs összeszámítási kötelezettség, tehát az egyes befizetéseket külön-külön kell vizsgálni.

  • 444 = az összes többi

A Magyar Posta a betűjelzések mellett (M, FM), az automatizált kezelés irányítástámogatása érdekében kódjeleket is bevezetett a csekkeken. Amennyiben a csekk az előbbiek szerint nem mentes, vagy feltételesen mentes, a kapcsolódó kódjel a 444. Ilyen csekket használhatnak például a társasházak, alapítványok, klubok, egyesületek, stb.

Ha a csekk nem sorolható be a csekk egyik kategóriába sem (444), az ügyintéző már egy (na jó, inkább öt) forinttól köteles a befizető adatait rögzíteni, és ehhez elkérni a személyazonosító okmányait.

Az FM-betűjellel ellátott csekken a kapcsolódó kódjel 222, míg az M betűjellel ellátott csekken 000.

Sárga csekkek a Magyar Posta elektronikus posta központjának (EPK) borítékoló gépe mellett Fotó: Soós Lajos / MTI

A postatörvény 2017. december óta hatályos módosítása alapján a postai csekket használó számlatulajdonos köteles a fenti jelölések feltüntetésére. Sajnos az a tapasztalat, hogy még mindig számos, a jogszabálymódosítás előtti, jelölés nélküli bizonylat van forgalomban. A jelöletlen csekkekre ugyanaz érvényes, mint a 444-esekre, mindenképpen rögzítik a feladó személyes adait a postán.

Nem szórakozásból igazoltatnak a postán

A posta hangsúlyozta, a jogszabályok alapján a postai dolgozónak nincs mérlegelési joga, a felsorolt esetekben köteles elvégezni az adatrögzítést, illetve ügyfél-átvilágítást. Ha az ügyfél nem tud vagy nem hajlandó azonosításra alkalmas okmányokat bemutatni, a tranzakció elfogadását meg kell tagadni.

A fentiek azonban csak a készpénzes csekkbefizetésre érvényesek, aki bankkártyával fizeti a csekkjét, azon összeghatártól függetlenül nem kell végrehajtani sem az adatrögzítési, sem az átvilágítási ceremóniát.

Marika néni kedvét elvették az adakozástól

Visszatérve Marika néni ügyére, mivel az SOS Gyermekfalu részére teljesített befizetés mint nonprofit szervezetnek fizetett adomány nem sorolható sem a mentes, sem a feltételesen mentes kategóriába, ezért a vonatkozó jogszabályok alapján összeghatártól függetlenül szükséges a befizető adatainak rögzítése, 300 000 forint fölött pedig az ügyfél-átvilágítás elvégzése – közölte a posta.

A nyugdíjas asszonnyal is tudattuk a dolgot, aki így reagált:

Nem szeretném, hogy évről-évre felírják az adataimat, gyanús ez nekem. Sajnálom, de a jövőben csak ezért nem fogom támogatni az SOS Gyermekfalut

Kiemelt képünkön: Gyerekek rajzolnak a battonyai SOS Gyermekfaluban 2014. június 26-án. Battonyáról 2015 őszén átköltözik a gyermekfalu Orosházára, ahol Magyarországon elsőként létesül új, a XXI. század igényeinek megfelelő integrált gyermekfalu. Mintegy hetven gyermek és nevelőszüleik önálló otthonokban élhetnek majd, a helyi társadalomnak ugyanolyan szereplői lesznek mint a többi család és gyermekeik. Battonyán családmegerősítő programot indítanak ötven hátrányos helyzetű családnak.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik