Belföld

Benkő miniszter szerint csak az ellenzék kelti a feszültséget a Honvédkórházban

Egyébként minden rendben, alig távozott valaki.

A Honvédkórház mintegy 3000 érintett dolgozója közül 54 közalkalmazott döntött úgy, hogy nem vállalja a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyt – mondta az MTI-nek Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki szerint „felesleges volt a hisztériakeltés”.

A múlt héten a Népszava írt arról, hogy egy decemberben megszavazott jogszabály értelmében a honvédségi fenntartású intézmények civil munkavállalói automatikusan honvédelmi alkalmazotti státuszba kerülnek január elsejétől, ez érinti a Honvédkórház orvosait, ápolóit, műtőssegédeit és más dolgozóit is.

A törvény egyes részei a katonákhoz hasonlóan korlátozzák a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságot, illetve három napnál hosszabb külföldi nyaralásra is csak előzetes engedéllyel mehetnek, cserébe 39 200 forintos bérkiegészítést kapnak, ám az egészségügyi pótlékoknak búcsút inthetnek. A hírek szerint nem írta alá a szerződést, és távozott a koraszülött intenzív osztály vezetője, Nádor Csaba, ami bizonytalanságot keltett a koraszülött centrum működését illetően.

Benkő azonban most azt mondta, szerinte többségében azok nem fogadták el az új státuszt, akik már korábban elhatározták, hogy távozni akarnak az intézménytől, ezzel pedig időt nyertek, hiszen a felmondási idő letöltése nélkül tudják megszüntetni jogviszonyukat. A miniszter kijelentette: a Honvédkórház minden osztályán zökkenőmentes a betegek ellátása, az ellenzéki politikusoktól pedig azt kérte, „hamis híresztelésekkel ne kérdőjelezzék meg a Honvédkórház dolgozóinak elhivatottságát és az egészségügyi ellátás iránti felelősségérzetüket”. (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik