Belföld

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak a honvédelmi státuszról

A következő öt napban kell döntenie a Honvédkórház hét budapesti és öt vidéki telephelyén több ezer alkalmazottnak, vállalják-e a honvédelmi státuszt vagy otthagyják az intézményt, írja a Népszava.

A lap információi szerint a tömeges felmondás elmaradhat, négy-öt traumatológus, néhány sürgősségi szakember, valamint az újranyitott koraszülött centrum munkatársai azonban kitartanak a távozás mellett. Hétfőn derülhet ki, ténylegesen távoznak-e, ugyanis ekkor kell majd leadniuk az aláírt új munkaszerződéseket.

Hőzöngenek az orvosok, ápolók a Honvédkórházban, kibabráltak velük
Egyszer csak közalkalmazottiból honvédségi állományba kerültek, sokan távozni szeretnének. De itt is kaptak egy csapást.

Egy decemberben megszavazott jogszabály értelmében a honvédségi fenntartású intézmények civil munkáltatói automatikusan honvédelmi alkalmazotti státuszba kerülnek január elsejétől, ez érinti a Honvédkórházban dolgozó orvosokat, ápolókat, műtőssegédeket, irodai munkásokat és más civil alkalmazottakat is.

Az érdekeltek egy része szerint a törvényi szigorítások sok esetben túlzóan korlátozóra sikerültek, ugyanis például a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva a munkáltató előzetes értesítés nélkül is elrendelheti, hogy mint honvédelmi alkalmazott bárhol, bármikor „teljesítsen ügyeletet”.

A törvény egyes részei a katonákra vonatkozó előírásokhoz hasonlóan korlátozzák a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságot, illetve három napnál hosszabb külföldi nyaralásra is csak előzetes engedéllyel mehetnek.

Az új jogviszony cserébe havi bruttó 39 200 forintos bérkiegészítést garantál a dolgozóknak, azonban közben az egészségügyi pótlékaiktól búcsút mondhatnak, így egyesek jobban járnak, mások kevésbé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik