Belföld

Portik Tamás élettársa adhatta át a felvételeket a zsarolónak

Portik Tamás élettársa adta át D. Istvánnak azokat a hangfelvételeket, amelyek leiratából pár hónapra rá először megzsarolták Gyárfás Tamást – állítja az Index.

A lap információi szerint D. István ezt tavaly december 6-án tett vallomásában árulta el a rendőröknek, ahogy azt is, hogy aztán társaival elkészítették azt a leiratot, amelyet Jozef Rohac ismerőse, a szlovák Imrich K. juttatott el az év őszén Gyárfásnak. Tehát amíg Imrich K-t, mint az egyik zsarolót már régebben beazonosította a rendőrség, D. Istvánhoz és társához, S. Gáborhoz csak tavaly év végén jutottak el a rendőrök.

Miután D. István vallomást tett, a rendőrség Gyárfás akkori ügyvédjétől, Bánáti Jánostól kérte el a zsarolókkal folytatott levelezést. Ennek az az oka, hogy a zsarolók Bánátinak írtak levelet, aki a “kérésükről” értesítette Gyárfást. Bánáti a rendőröknek azt mondta, a hangfelvételt, amit a zsarolók küldtek, átadta már Gyárfásnak. Az úszószövetség elnöke éppen Kínában volt, amikor értesült a rendőri akcióról, ekkor jelezte ügyvédjének, hogy hol találja meg a felvételt, amit így az ügyvéd át is adott a nyomozóknak.

Gyárfás a csütörtök esti Fókuszban azt mondta, 1995-ben Fenyő János – pénz nélkül – meg akarta szerezni tőle a Nap-keltét. 1996 októberében a Magyar Televízió vezetése úgy döntött: a Magyar Kereskedelmi Kamara bíróságának kell eldöntenie, hogy a szerződések alapján ki jogosult a reggeli műsor készítésére. Gyárfásnak adtak igazat, aki azt állítja: ezután a Fenyő tulajdonában lévő Népszavában rágalmazó cikkek jelentek meg róla. Bár szemtől szembe nem találkoztak, de a két médiavállalkozó viszonya elmérgesedett.

Gyárfás szerint Kovács Lajos, az azóta nyugdíjba vonult nyomozó uszította rá az alvilágot azzal, hogy már húsz éve bedobta az ő nevét a Fenyő-gyilkosság ügyében, és mindig hangoztatta, hogy kinek volt motivációja a gyilkosság megrendelésére. Több zsaroló is megkereste, és feltérképezték kapcsolatát az alvilággal. Mint mondta, Portik Tamás bérelt tőle ingatlant, Tasnádi Pétert pedig gyerekkora óta ismeri, ő járt be a Nap TV-be is. Azt viszont abszurdnak tartja, hogy 16 hónappal azután, hogy visszakapta a Nap TV közvetítési jogát, az alvilághoz fordult volna, hogy végezzék ki Fenyőt.

Gyárfás szerint azért terelődött rá a gyanú, mert tévedésből azt írta, hogy 1998. január 1-én kapta vissza a jogot, miközben valójában egy évvel korábban.

Arról is beszélt, hogy Portik Tamással tíz éve beszélt utoljára. Azt mondta, anyagilag bajban van, egy-két millió forintra lenne szüksége, majd hangfelvételt mutatott neki egy beszélgetésükről. Ekkor jött rá, hogy Portik több beszélgetésüket is rögzítette. Pénzt nem adott neki, és elküldte. Ezután ötoldalas levelet kapott arról a beszélgetésről, amit rögzített Portik, majd egy szalagot dobtak be a postaládájába, amin Gyárfás szerint összevágott anyag volt. Ezt csak később adta le a rendőrségre, mert Jozef Rohácék bosszújától tartott – magyarázta, és azt is elmondta, „otthon nálunk pánikhangulat volt”.

Portik ügyvédje, Bólyai János szerint védencét egyáltalán nem érdekli az ügy. A börtönbüntetését töltő Portik állapotáról lapunknak az alábbiakat mondta:

Határozottan mondhatom, Portik nincs olyan állapotban, hogy bármit is tegyen vagy zsaroljon bárkit is. Képtelen lenne rá fizikailag. A helyzet az, hogy jelenleg nem teljesen beszámítható. Hosszú hónapok óta, de az is lehet, hogy már vagy egy éve nem lehet beszélni vele érdemben. Az ügyvédjeként szörnyű látni, ahogy leépül.

A legújabb hangfelvételek miatt a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását kezdeményezi Mirkóczki Ádám. A bizottság jobbikos elnöke a 24.hu megkeresésére azt mondta, hogy már meg is tette az ügyben a szükséges lépéseket.

Ülésszakon kívül csak házelnöki engedéllyel lehet összehívni a Nemzetbiztonsági Bizottságot. Mivel tudtam, hogy többen is szabadságon lesznek a bizottságból, ezért egyeztettem a Fidesszel, hogy mikor lehetne összehozni az ülést úgy, hogy az határozatképes legyen. Erre februárban kerülhet sor a leghamarabb

– magyarázta Mirkóczki Ádám

Ajánlott videó

Olvasói sztorik