Belföld

A homeopátiás készítményekben bíznak legkevésbé a magyarok

Komolyabb betegség esetén a modern terápiás eljárásokban bíznak a magyarok, a házi praktikák, homeopátiás készítmények legfeljebb csak kiegészítők lehetnek – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének országos reprezentatív kutatásából. Az eredmények alapján a megkérdezettek szerint az államnak jobban kellene segítenie a magyar betegek hozzáférését az új fejlesztésű okosgyógyszerekhez.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) országos reprezentatív kutatásának eredményei szerint a magyarok túlnyomó többsége bízik a modern terápiákban: a válaszadók több mint 90 százaléka komoly betegség esetén biztosan használna új, modern fejlesztésű innovatív gyógyszereket.

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója az eredmények alapján elmondta: a felmérés azt mutatja, hogy a magyarok többsége érti a modern, innovatív terápiák jelentőségét, és szükségesnek tartja, hogy az állam biztosítsa ezekhez a gördülékenyebb hozzáférést. Az új fejlesztésű, innovatív gyógyszerek ugyanis a korábbi készítményeknél hatásosabbak, korábban nem kezelhető betegségekre is használhatóak, így a legmodernebb terápiák gyorsabb társadalombiztosítási bevezetése magyar betegek ezreinek gyógyulását, életminőségének javítását segíti.

A gyógyulásra használt különböző házi módszerek a modern gyógyszereknél már jóval megosztóbbak: 48 százalék jelezte ugyan, hogy komoly egészségügyi helyzetben is megfontolná ezek kizárólagos használatát, ugyanakkor sokan csak kiegészítőként vennék őket igénybe (36%), 25 százalék pedig egyáltalán nem támaszkodna rájuk súlyosabb betegség esetén.

A homeopátiás készítmények elutasítottsága a legmagasabb a kutatásban vizsgált gyógymódok közül: a válaszadók 46 százaléka biztosan nem használna ilyet, mindössze harmaduk jelezte, hogy kiegészítőként szedné őket, kizárólagos használatukat pedig 19 százalék fontolná meg. A modern orvostudományi kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhető gyógymódok elutasítottsága minimális: mindössze a megkérdezettek 7 százaléka jelezte, hogy nem élne ilyen megoldásokkal.

Az AIPM azt is felmérte, hogy miként látják az emberek a legújabb gyógyszerek kidolgozásának folyamatát. Az eredmények alapján a válaszadók jelentősen alábecsülték az okosgyógyszerek fejlesztésének időtartamát: 43 százalékuk szerint az ehhez szükséges idő 1-5 év, miközben egy innovatív gyógyszer kifejlesztési ideje legkevesebb 10 évig tart, költsége pedig eléri a 300 milliárd forintot.

A megkérdezettek 58 százaléka szerint érthető, hogy az innovatív gyógyszerek ára magasabb, hiszen a kifejlesztésük hosszú időt vesz igénybe és költségesebb, mint egy régi, kevésbé hatékony terápiáé. Mindazonáltal a válaszadók döntő többsége véli úgy, hogy az államnak jobban kellene támogatni az új fejlesztésű okosgyógyszerek árát (75,8 százalék) és piacra kerülésüket (76,8 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik