Belföld

A bíróságnak nem fért bele a TV2 Orbánt éltető riportja

Európa-szerte Orbán Viktort éltetik a közösségi oldalakon. Bár az Európai Parlament ma megszavazta a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést, a sikert mégis a magyar miniszterelnök érte el

– ezzel vezette fel tavaly szeptemberben Gönczi Gábor a TV2 Tények a Sargentini-jelentésről szóló anyagát. Ebben az is elhangzott, hogy „a magyarok hősként tekintenek Orbán Viktorra”, több fideszes politikus is megszólalt, ellenzéki vélemények viszont egyáltalán nem kerültek elő.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője nem hagyta annyiban, hogy hiába küldte el közleményét a TV2-nek, és ott arról nem voltak hajlandóak beszámolni. A képviselő először a Médiatanácshoz fordult, ahol azt mondták ki egy októberi határozatban, hogy megvalósult a kiegyensúlyozott tájékoztatás médiatörvény szerinti követelménye azáltal, hogy bemondták a Tényekben, hogy Ujhelyi miként szavazott.

A határozatot a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon támadta meg Ujhelyi, ahol most jogerősen kimondták, hogy meg kell semmisíteni a Médiatanács határozatát, és új eljárásban kell dönteni a kérdésben.

Azaz a bíróság kimondta, hogy a TV2 „Orbánt éltetik Európa-szerte” című riportja nem tájékoztatta kiegyensúlyozottan a közönséget, és a Médiatanácsnak is határozatban kellene ezt megerősítenie 15 napon belül.

Ujhelyi szerint ezzel abban foglalt állást a bíróság, hogy „vajon egy normális demokráciában fenntartható-e az a hazugsággyár, amit a Tények üzemeltet, a Médiatanács asszisztálásával”.

Az Ujhelyit képviselő ügyvéd szerint, ha a Médiahatóság tartja magát korábbi álláspontjához, azzal „fekete-fehér papírjuk lesz arról, hogy kevésbé az Alaptörvény szerint működik a hatóság”. Ha a Médiatanács is kimondja, hogy kiegyensúlyozatlan volt a TV2 beszámolója, akkor feltehetően arra kötelezik majd a TV2-t, hogy olvassák fel Ujhelyi közleményét a tévében.

Minderre hónapokkal azután kerülhet tehát sor, hogy adásba került a bíróság szerint a valóságot ferdítő riport.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik