Belföld

Új ügyvédje van a Teréz körúti robbantónak

Megtörte a hosszú hallgatást P. László, akit életfogytiglani fegyházra ítéltek elsőfokon a Teréz kőrúti robbantás miatt. A fiatal férfi lecserélte a kirendelt védőjét Jován Lászlót, és korábbi ügyvédjét, Szikinger Istvánt bízta meg védelme ellátásával. Az eddigi öt ügyvédje közül Szikinger az első olyan, akivel P. László hajlandó együttműködni.  

Nem akarok részt venni ebben a színjátékban

– ezt mondta tavaly augusztus végén a bíróságon P. László Kalina József bírónak, amikor arra kérte, nyilatkozzon arról, megbízza-e Jován Lászlót azzal, hogy ő képviselje majd a tárgyaláson. Erre azért volt szükség, mert az előző ügyvédje Cseterics Krisztián a felmentését kérte, amiért ügyfele nem volt hajlandó együttműködni vele. P. László végül csak hosszas huzavona után volt hajlandó elfogadni azt, hogy kirendelt védője legyen. Ám ahogy elődjeivel, úgy vele sem igazán volt hajlandó szóba állni.

Szikingerrel együtt eddig öt ügyvéd látta P. László képviseletét. Elsőként Ernszt János védte a fiatal férfit, de a sok munkája miatt lemondta az ügyet. Ezt követően Brunner Tamás védte P. Lászlót, de a fiatalember apja felmondta a megállapodást. Harmadikként Szikingert kérték fel a letartóztatásban lévő férfi védelmére, de P. László felmondott neki. Ezek után mindenképp érdekes, hogy a börtönben ülő férfi Cseterics és Jován után újra őt kérte fel.

Laci 2017 végére annyira bezavarodott, hogy nem akarta, hogy Szikinger képviselje tovább. Most azonban ismét őt bízta meg. Szikinger már be is ment a gyerekhez. A fiam beszélt vele és már alá is írta neki az erről szóló papírt. Ez azt jelenti, hogy megjött a józan esze és kezd kitisztulni az agya

– mondta P. László édesapja, aki többször is nemtetszésének adott hangot azért, mert a fia meglehetősen furcsán viselkedett a korábbi tárgyalásokon.

P. László édesapja az egyik tárgyaláson Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Mindenki láthatta hogyan viselkedett a bíróságon. Mivel nem egy buta gyerek, ezért ennek semmilyen más oka nem lehetett, mint az, hogy valamilyen gyógyszer hatása alatt állt a tárgyalásokon. De az is lehet, hogy elvonási tünetei voltak, mert épp akkor jött le valamilyen szerről. Folyamatosan biztatom, hogy szedje össze magát. Kitisztult a beszéde és már nem mond hülyeségeket. Most már együttműködik az ügyvéddel és velem is. Előjönnek olyan dolgok is, amikről korábban egyáltalán nem beszélt. Kérdés, hogy a következő tárgyalásra megint visszaváltozik-e ? Félek attól, hogy így lesz, mert elég sok furcsaság történt már eddig. Például mind a mai napig nem végeztek érdemi toxikológiai vizsgálatot

– folytatta az apa. P. Lászlót emberölés kísérletében, robbanószerrel való visszaélésben és terrorcselekmény kísérletében is bűnösnek találta Kalina József bíró, ezért őt életfogytig tartó fegyházra ítélte első fokon azzal, hogy legkorábban 25 év múlva szabadulhat. Kérdés, hogy felfogta-e már P. László, hogy nyugdíjas koráig rács mögött lehet, ha a másodfokú bíróság nem enyhít az ítéletén? A szülő szerint:

Tisztában van azzal, hogy milyen súlyos bűncselekménnyel vádolják. Nem beszélt a részletekről. Visszavonta a korábbi részleges beismerő vallomását és ehhez tartja is magát. Azt mondja, hogy manipuláció az egész ügylet, ami ellene folyik.

P. László jelenleg egy többfős zárkában ül. Úgy tudjuk, hogy több fegyelmit is kapott már a bentléte óta, de mostanra úgy tűnik, talpra állt. Erről így beszélt az apja:

Mindenki depressziós állapotban van, aki bekerül. A fiam háromszor is éhségsztrájkba kezdett tavaly, hogy javítson a benti körülményein. Mostanra helyrejött és stabilizálódott az állapota. Biztatom, hogy szedje össze magát és legyen ott majd a másodfokú tárgyalásokon, de még nem döntötte el, hogy elmegy-e.

A vádirat szerint a P. László 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a VI. kerületi Teréz körúton egy táskát tett a földre, a táskában robbanószerkezet és a robbanás hatását fokozó nagy mennyiségű szög volt. Amikor az arra haladó rendőrök a táska közvetlen közelébe értek, a vádlott távirányítással felrobbantotta a pokolgépet, hogy megölje a két járőrt és elvegye fegyvereiket.

A detonáció során a két járőr súlyos, életveszélyes, míg egy járókelő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A Központi Nyomozó Főügyészség emelt vádat az ügyben, a vádirat két pontból állt. Az elsőben az ügyészség előre kitervelt, aljas indokból, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, illetve robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat. A vád szerint P. László a Teréz körúti robbantás után e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, amiben egymillió eurót akart készpénzben. Állítólag azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben követelését nem teljesítik, úgy nem ez volt az utolsó támadása. Ezért az ügyészség terrorcselekmény előkészületével is megvádolta.

P. László életfogytiglant kapott elsőfokon. Az ügyész a büntetés szigorításáért, a védelem pedig felmentésért, illetve a büntetés lényeges enyhítésért fellebbezett, ezért a döntés nem jogerős. A másodfokú tárgyalás kitűzése a nyár végére vagy kora őszre várható.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik