Belföld

Parlament előtt a lex Gundel, a menza igazi reformja

A DK szerint a színvonalas közétkeztetés nem függhet a vagyoni helyzettől. A Miniszterelnökség kettős mércét emleget.

A DK négy képviselője (Varju László, Arató Gergely, Vadai Ágnes,  Gréczy Zsolt) nyújtotta be „a közétkeztetés megújításáról” címmel törvényjavaslatát. Mint írták, az ember alapvető joga a megfelelő
színvonalú étkezés igénybevétele, s ez a jog nem függhet az érintett vagyoni, jövedelmi viszonyaitól, szociális helyzetétől, egészségügyi állapotától, korától.

Az állam kötelessége megteremteni a szükséges feltételeket ahhoz, hogy a különböző önkormányzati és állami ellátórendszerekben elhelyezettek, illetve ellátottak garantáltan minőségi étkezésben
részesüljenek.

A DK ezért olyan menzareformot szorgalmaz, amelyben teljesen egységes színvonalú lenne a közétkeztetés a kórházakban, iskolákban, szociális otthonokban és a munkahelyeken.

Közétkeztetésként e törvény rendelkezései alapján megszervezhető a hajléktalanok étkeztetése is.

Mindenkinek olyan minőségű ellátást kell biztosítani, mint az ország miniszterelnökének, mert neki sem lehet több joga, mint egy hajléktalannak.

A Miniszterelnökség feladatává tennék a közétkeztetés országos  megszervezését, előírnák, hogy ehhez vegyék igénybe a Miniszterelnökségen dolgozóknak étkezést biztosító szolgáltatót.A közétkeztetésért – ha nem jár ingyenesen – csak annyit lehetne kérni, mint a Miniszterelnökségen. Ezt az összeget vennék alapul a kedvezményes étkezés díjának megállapításakor.

A DK indokolása szerint az ország örömmel értesült arról, hogy Orbán Viktor és a Miniszterelnökség dolgozói részére sikerült megnyugtató megoldást találni a lehető legmagasabb színvonalú étkezéshez.

Közismertté vált, hogy a Gundel konyhája különösen méltányos áron gondoskodik arról, hogy az érintettek munkáját ne zavarja a rossz minőségű közétkeztetés.

Az ellenzéki párt szerint a közétkeztetés országos szintű, magas színvonalú ellátásának megszervezésével Magyarország még jobban tudjon teljesíteni, különös tekintettel a gazdaság szárnyalására.

Fotó: Miniszterelnökség

Miniszterelnökség: Kisebb adag, kettős mérce

Korábban a Miniszterelnökség közleményben tudatta, hogy az önkiszolgáló menza bérlőjét nyilvános pályáztatáson választotta ki. Az értékelés legfőbb szempontja a megajánlott bérleti díj volt.  A nyertes pályázó havi 2.54 millió forint bérleti díjat ajánlott.

A Karmelita épületében dolgozó munkatársak napi étkeztetését – több közigazgatási intézményhez hasonlóan – ez az önkiszolgáló konyha látja el. A menza nem étterem. Az üzemi konyhán kisebb adagokat szolgálnak fel, az ételkínálat is korlátozott.

A Karmelita hivatali étkezője hasonló árképzéssel dolgozik, mint a parlamenti képviselők étkeztetését ellátó Országház Étterem, ahol egy kétfogásos menü ára 780 forint.

A Miniszterelnökség kettős mércének tartja, hogy az ellenzéki képviselők az országgyűlési menza árképzése ellen, ahol maguk is étkeznek, nem tiltakoznak, míg a Karmelita menzájának árszabását kritikával illetik.

Kiemelt kép: Hauke-Christian Dittrich/dpa/ AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik