Belföld

Szijjártó durván beszólt Junckernek

Igen, egyebek mellett letántorgósozta. Ez jár annak, aki csak úgy nyilatkozgat a vakvilágba.
Korábban a témában:

Kollégákkal kis tételben fogadást kötöttünk Jean-Claude Juncker reggeli lapinterjúja kapcsán. Az Európai Bizottság elnöke egyebek mellett arról nyilatkozott, hogy ő bizony kizáratta volna a Fideszt az Európai Néppártból, de leszavazták. Mi pedig azon lamentáltunk, erre a brüsszeli impertinenciára vajon a magyar politika mely szintjéről érkezik válasz.

 • megszólal maga Orbán Viktor?
 • a külügyminiszter, Szijjártó Péter tekeri a helyére az unió fejét?
 • vagy csupán kormányszóvivői kézlegyintéssel intéződik el a purparlé?

Nos, azoknak lett igazuk, akik a 2. verzióra tippeltek.

Szijjártó Péter szakította meg szabadságát, s kijelentette:

Juncker már régen nem kereszténydemokrata politikus.

Fotó: Bielik István / 24.hu
Fotó: Bielik István / 24.hu

Hanem:

 • bevándorláspárti liberális politikus
 • aki ráadásul megkoszorúzta Marx szobrát
 • megemlékezett Fidel Castróról
 • és akinek az elnöksége alatt a bevándorlók elözönlötték Európát
 • valamint az angolok elhagyták az uniót.

A magyar külügy vezetője szerint még szilveszteri tréfának is rossz, hogy Jean-Claude Juncker akarja megmondani, mi a kereszténydemokrácia.

Szijjártó szerint a „bevándorláspárti brüsszeli főnök” Európa gyengítésének nagymestere, a bevándorlókat behozza Európába, és aki ezt nem akarja, azt legszívesebben kizárná egész Európából.

Szerkesztőségünk arra a kérdésére is választ kapott, hogy a magyar válaszadó (aki ugye Szijjártó lett) vajon lealkoholistázza-e (illetve a közleményének hányadik mondatában alkoholistázza le) az Európai Bizottság elnökét.

A válasz:

igen, természetesen lealkoholistázta.

Méghozzá a harmadik mondatban.

Ekképpen:

Vissza kell állítani Európa biztonságát és versenyképességét, ehhez határozott lépések kellenek, ilyenkor nem lehet tántorogni.

Ha valaki lemaradt volna a délelőtti előzményekről:

 • Jean-Claude Juncker a német Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak adott interjújában kijelentette: a kereszténydemokrata értékeket nem lehet összeegyeztetni a Fidesz politikájával
 • arra a kérdésre, miért engedi, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő, aki pártja, a Fidesz révén ugyanúgy az Európai Néppárthoz tartozik, mint ő, „megússza az Európa elleni kirohanásait”, miközben Magyarország egyértelműen profitál az EU-ból, azt mondta, állandóan vitatkozik Orbán Viktorral, és az EPP-ben kezdeményezte a Fidesz kizárását.
 • Juncker elmondta, sajnálná, ha a migráció helyes kezelése lenne a fő téma a májusi európai parlamenti választás kampányában, mert „meglehet, hogy a migrációs tematika fontos”, de semmi esetre sem a legfontosabb vagy megoldhatatlan probléma
 • az EU külső határának védelmével kapcsolatban kifejtette, hogy két éven keresztül minden állam-, illetve kormányfő a jobb határvédelmet sürgette, a brüsszeli bizottság pedig ezt komolyan vette és kidolgozott egy javaslatot; most azonban minden oldalról fenntartásokat hangoztatnak, ami szerinte égbekiáltó képmutatás; éppen azok nem kívánnak részt venni a bizottsági javaslat megvalósításában, akik „eddig hangosan kritizálták az alulfejlett határvédelmet; az bizottsági elnök szerint „így nem működhet Európa”
 • Juncker hibának tartja a populisták „majmolását”, ami a hagyományos európai pártcsaládokban is egyre gyakrabban előfordul. Szerinte a helyes eljárás annak tudatosítása, hogy a populisták csak hangoskodnak, de nincsenek konkrét megoldási javaslataik korunk kihívásaira
 • noha az EU-nak van jövője és elég meglátogatni egy katonai temetőt annak felismeréséhez, hogy mi az alternatíva Európa egyesítésével szemben, néha túl lassú a döntéshozatal, és az utóbbi tíz évben egyre inkább azt tapasztalja, hogy eltávolodnak egymástól az emberek Európában
 • a brit uniós tagság megszüntetésével kapcsolatban kiemelte: az EU-s javaslatok rég elkészültek, és most a brit félnek kellene ismertetnie elképzeléseit; Londonnak címezve hozzátette szedjétek össze magatokat, és mondjátok meg, hogy mit is akartok.

Ajánlott videó mutasd mind

Püspökladány, 2018. szeptember 28.
Záporeső napsütésben. Impresszionista stílusban készített felvétel.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Óriási változás jön az időjárásban

Időutazó hullámvasútra ültet az időjárás, jelenleg március végi időben van részünk, de a hétvégére május lesz, hétfőn pedig március eleje. A hajnali fagy egyébként április közepéig teljesen normális.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.