Belföld

Amit nem tilt a házszabály, az megengedett – így védik a szerdai parlamenti szavazást

Írtunk arról, hogy az ellenzék szerint jogszabályellenesek voltak a parlament szerdai ülésnapján tartott szavazások, mert a képviselők anélkül is tudtak szavazni, hogy bedugták volna a szavazógépbe a kártyájukat. Ráadásul a szavazási eredmények így nem is kerültek fel azonnal a parlament honlapjára.

A témát felvetették az újságírók a csütörtöki kormányinfón is, ahol Gulyás Gergely azt mondta: ha a házelnök kártyája nincs bedugva az olvasóba, akkor nem működik a kártyás rendszer. Márpedig az ülést vezető Latorcai János nem tudott felmenni a pulpitusra, miután azt ellenzékiek  lezárták.

Ettől függetlenül azonban lehet szavazni, ahogy azt szerda késő este az Országgyűlés Hivatala megindokolta. Egyrészt hivatkoztak a határozati házszabály (HHSZ) 25. §-ára, amelyben az áll, hogy

(2) A nyílt szavazás történhet

a) a határozati házszabályi rendelkezésekben meghatározott esetekben kézfelemeléssel,

b) szavazatszámláló gép alkalmazásával, név szerint.

Ugyan a név szerinti szavazásból következhetne az, hogy ez csak a képviselői kártyával lehetséges, ám a hivatal szerint a rendszer anélkül is alkalmas arra, hogy lássa, ki hogyan szavazott, mert

„a politikai megállapodás alapján elfogadott ülésrendben a saját üléshelyéről szavazó képviselőt név szerint azonosítani tudja.”

Ezen felül az a hivatal azt is mondta, hogy az országgyűlési törvény 28. § (5) bekezdésében foglalt, a személyes joggyakorlás kötelezettségét előíró rendelkezésnek is megfelelt a szavazás. Ebben az áll:

A képviselő – ha törvény vagy határozati házszabályi rendelkezés kivételt nem tesz – a képviselői jogait személyesen gyakorolja.

A hivatal hozzátette, a levezető elnök a házszabály 17. §-a szerint végezte a munkáját.

17. § (1) Az ülést az ülést vezető elnök nyitja meg, vezeti és rekeszti be. (…)

(3) Az elnöki emelvényen az ülést vezető elnök, a soros jegyző, valamint – a házelnök kijelölése alapján – a főigazgató vagy az Országgyűlés Hivatalának a főigazgató által kijelölt munkatársa tartózkodhat.

A hivatal szerint így a házszabály rendelkezései nem tartalmaznak tételes előírást arra, hogy az ülésvezetés helye kizárólag az elnöki pulpitus elnöki széke lehet.

Vagyis amit nem tilt kifejezetten a házszabály, az megengedett.

Kiemelt kép: AFP / Kisbenedek Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik