Közélet

Országgyűlés Hivatala: Nem történt jogsértés szerdán

A 24.hu-n is megírtuk, hogy kérdésessé vált, hogy a parlament szerdai ülése, amelyen több törvény módosításáról is szavaztak, jogszerű döntéseket hozott-e. Az erről szóló cikkünket itt olvashatják:

Törvényt szegett a parlament vagy a botrány ellenére minden rendben volt?
Az ellenzék igyekezett megakadályozni, hogy elfogadják a rabszolgatörvényt, ezért azt is feláldozták, hogy leszavazzanak kétharmados törvényeket. Jogszerű, ami a parlamentben történt?

Ezzel kapcsolatban az Országgyűlés Hivatala szerda este kiadott egy közleményt is, amelyben azt írják, hogy

minden rendben zajlott.

Mint írták, hiába akadályozta meg az ellenzék, hogy a levezető elnök felmenjen a pulpitusra,

A határozati házszabály (továbbiakban: HHSZ) rendelkezései nem tartalmaznak tételes előírást arra, hogy az ülésvezetés helye kizárólag az elnöki pulpitus elnöki illetve jegyzői székei lehetnek. Az Országgyűlés elnöke – figyelemmel arra, hogy láthatóan az ellenzéki jegyzők egyike sem kívánta ellátni jegyzői feladatait – az országgyűlési törvény 5. § (2) bekezdésében foglalt jogkörével és felhatalmazásával élve két kormánypárti jegyzőt jelölt ki az ülésvezetésben történő közreműködésre.

A közleményben az is szerepel, hogy a szavazáshoz nincs szükség a képviselők belépőkártyájára:

A rendszer ugyanis enélkül is alkalmas arra, hogy a politikai megállapodás alapján elfogadott ülésrendben a saját üléshelyéről szavazó képviselőt név szerint azonosítsa. Az automatikusan rögzített szavazási eredmények nyilvánosak, az Országgyűlés honlapján megismerhetők. Egyébként az ellenzéki képviselők is ily módon adták le voksukat az akciót kiváltó munkatörvénykönyvének módosításánál.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik