Közélet
Budapest, 2018. december 12.
Ellenzéki képviselõk elállják a házelnöki pulpitusra vezetõ lépcsõt az Országgyûlés plenáris ülésének kezdete elõtt 2018. december 12-én. Elöl Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetõje, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselõ, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselõje, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselõ és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselõje (b-j).
MTI/Máthé Zoltán

Országgyűlés Hivatala: Nem történt jogsértés szerdán

24.hu
24.hu

2018. 12. 12. 21:57

A 24.hu-n is megírtuk, hogy kérdésessé vált, hogy a parlament szerdai ülése, amelyen több törvény módosításáról is szavaztak, jogszerű döntéseket hozott-e. Az erről szóló cikkünket itt olvashatják:

Budapest, 2018. december 12.
Ellenzéki képviselők tiltakoznak a munka törvénykönyvének módosításáról tartott szavazás közben az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 12-én. Az előterjesztést 130 igen szavazattal, 52 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés.
MTI/Soós Lajos
Törvényt szegett a parlament vagy a botrány ellenére minden rendben volt?
Az ellenzék igyekezett megakadályozni, hogy elfogadják a rabszolgatörvényt, ezért azt is feláldozták, hogy leszavazzanak kétharmados törvényeket. Jogszerű, ami a parlamentben történt?

Ezzel kapcsolatban az Országgyűlés Hivatala szerda este kiadott egy közleményt is, amelyben azt írják, hogy

minden rendben zajlott.

Mint írták, hiába akadályozta meg az ellenzék, hogy a levezető elnök felmenjen a pulpitusra,

A határozati házszabály (továbbiakban: HHSZ) rendelkezései nem tartalmaznak tételes előírást arra, hogy az ülésvezetés helye kizárólag az elnöki pulpitus elnöki illetve jegyzői székei lehetnek. Az Országgyűlés elnöke – figyelemmel arra, hogy láthatóan az ellenzéki jegyzők egyike sem kívánta ellátni jegyzői feladatait – az országgyűlési törvény 5. § (2) bekezdésében foglalt jogkörével és felhatalmazásával élve két kormánypárti jegyzőt jelölt ki az ülésvezetésben történő közreműködésre.

A közleményben az is szerepel, hogy a szavazáshoz nincs szükség a képviselők belépőkártyájára:

A rendszer ugyanis enélkül is alkalmas arra, hogy a politikai megállapodás alapján elfogadott ülésrendben a saját üléshelyéről szavazó képviselőt név szerint azonosítsa. Az automatikusan rögzített szavazási eredmények nyilvánosak, az Országgyűlés honlapján megismerhetők. Egyébként az ellenzéki képviselők is ily módon adták le voksukat az akciót kiváltó munkatörvénykönyvének módosításánál.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.