Belföld

Czeglédyből hirtelen felbujtó lett

Ügyvédje szerint az ügyészség súlyosan korlátozza a védelem jogát.

Az ügyészség már nem elkövetőként, hanem felbujtóként gyanúsítja Czeglédy Csabát költségvetési csalással – írja a hvg.hu.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, Czeglédy előzetes letartóztatását az ügyészség indítványára 30 nappal meghosszabbította a bíróság, így a tavaly nyár óta előzetesben lévő baloldali jogász-politikus továbbra sem szabadulhat.

Meghosszabbították Czeglédy Csaba letartóztatását
A nyomozási bíró szerint fennáll a bűnismétlés veszélye.

Védője, Hankó Faragó Miklós szerint az ügyészi indítványból „több mint furcsa fordulat derült ki”. Az szerepel benne ugyanis, hogy Czeglédy kétrendbeli felbujtóként gyanúsítható költségvetési csalással, társtettes a gazdasági csalás elkövetésében, és szintén felbujtóként volt köze hamis magánokiratokhoz.

Hankó Faragó azt mondta, teljesen értetlenül állnak ez előtt, hiszen „teljesen mást jelent, ha felbujtásról van szó, viszont ebben az esetben módosítani kellett volna a gyanúsítást”. A bírósági tárgyaláson viszont, ahol a letartóztatást meghosszabbították, az indítvány ezen részére egyáltalán nem tért ki sem az ügyész, sem a bíróság. A tavaly nyár óta húzódó ügyben még mindig nem született vádirat, pedig az ügyészség a keddi tárgyalás után bizonygatta, hogy „a törvény biztosította legrövidebb határidőn belül” vádat emelnek. Várhatóan csak ebből fog kiderülni, miben áll a váratlanul felbukkanó „felbujtó” szerep.

Czeglédy ügyvédje szerint egy „elfogadhatatlan” mozzanata is volt a múlt heti tárgyalásnak. Ugyanis úgy tudja, hogy az ügyészség sorra köti az egyezségeket az ügy több gyanúsítottjával, vagyis vélhetően enyhébb büntetést ígérnek nekik az együttműködésért, csakhogy ennek tényét jegyzőkönyvben rögzíteni kellene, ami része a nyomozati iratoknak, ezt pedig a védelem megismerheti. Mégsem kaptak ilyen dokumentumokat, az ügyész viszont a nyilvános tárgyaláson közölte: hiába rögzít a törvény erre határidőt, az őket nem köti, ez nem számít olyan súlyos eljárási hibának, ami miatt érdemben megtámadható lenne az ítélet. Hankó Faragó szerint ez a védelem jogának súlyos korlátozása.

Azt sem értik, hogyan hosszabbíthatta meg a bíróság a letartóztatást a bűnismétlés veszélyére hivatkozva, szerinte ez lehetetlen, mert a cégeket már hónapokkal ezelőtt felszámolták. Az eljárás meghiúsításának lehetősége sem áll meg, pont ennek valótlansága miatt vádolta meg Czeglédy az ügyészt, Szanka Ferencet hivatali visszaéléssel. A letartóztatás meghosszabbítása ellen fellebbeztek, azt kérik a törvényszéktől, tegyék lehetővé, hogy Czeglédy legalább a karácsonyt a családjával tölthesse. (Fotó: MTI / Rosta Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik