Belföld

A német államtitkár nem hiszi, hogy az autógyárak kérték a rabszolgatörvényt

De azt elmondta, hogy a német munkavállalókat legfeljebb 200 óra túlórára kötelezhetik.

Anette Kramme, a német kormány szociális és munkaügyi államtitkára kizártnak tartja, hogy német cégek kérték a magyar kormánytól a munka törvénykönyvének módosítását – idézi a Népszava az MSZP elnökének nyilatkozatát. Tóth Bertalan az után tartott sajtótájékoztatót a témában, hogy beszélt a német államtitkárral a „rabszolgatörvényről”, amelynek értelmében januártól akár évi 400 óra túlórát rendelhetnének el, és erről elég az üzemi tanácsnak megállapodást kötnie.

Kramme a beszámoló szerint kiemelte: Németországban a szakszervezetekkel kötött kollektív szerződésben lehet túlórát vállaltatni, és ezek száma a megállapodások alapján nem lehet több 200 óránál. Ehhez képest a magyar munkavállalóknak kétszer ennyi túlórát rendelhetnek el – hangsúlyozta Tóth, hozzátéve, hogy Kramme tájékoztatni fogja arról, valóban német autóipari cégek kérték-e mindezt.

Élnünk kell a gyanúperrel, hogy nem erről van szó, előzetes szívességet tesz a kormány különböző cégeknek

– jelentette ki a pártelnök. A Népszava egyébként felidézi, hogy Szijjártó Péter korábban arról beszélt: a nálunk beruházó német cégek régóta kérték, hogy biztosítsák számukra a szükséges munkaerőt, és most örülnek a kormány erre vonatkozó javaslatainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik