Belföld

Az MSZP volt pénztárnoka fontos bástyáról mondott le a Fidesz kedvéért

Délelőtt közölték a tulajdonosváltást a nyereséges Szabad Földnél. Dübörög a fideszes médiaközpontosítás. Mészáros Lőrinc a Borsot is megszerezte, de mindenről lemond egy alapítvány kedvéért. Az egyelőre kimaradó TV2 kivételével az összes jobboldali médium egybeolvad.

A totális fideszes médiaközpontosítás közepette szerdán egy olyan – kormánytól független – baloldali kiadóvállalat is a Fidesz köreihez került, amely a jelentősnek számító példányszámban eladott Szabad Föld című lapot is kiadja a Vidék Íze, és a Diéta & Fitnesz magazin mellett. A Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft. eddig a Népszava és a Vasárnapi Hírek tulajdonosáé, Puch Lászlóé volt, aki az állami hírügynökségnek azzal magyarázta az eladást, hogy a jövőben a tulajdonában lévő másik médiavállalatra, a Népszavát megjelentető XXI. Század Média Kft.-re kíván fókuszálni.

Az egykori MSZP pártpénztárnok döntése több szempontból is érdekes, főként azért, mert a kiadóvállalat tavalyi éve messze a sikeresebben alakult a korábbiakhoz képest. A vállalat 2017-ben csaknem másfél milliárd forintos árbevétel mellett majdnem 150 millió forint nyereséget termelt, míg 2016-ban 177 millió forintos árbevétel mellett 50 milliós veszteséget hozott össze. De azért is kérdéseket vet fel Puch döntése, mert korábbi hírek szerint épp a még mindig 60 ezer példányban eladott Szabad Föld profitjából lehetett támogatni Népszava működését.

A 444.hu korábban arról írt, hogy Puch személyesen állapodott meg Orbán Viktorral a Népszava finanszírozásáról, amelyben egy ideje folyamatosak az állami hirdetések.

Orbán személyesen állapodhatott meg a Népszava tulajdonosával
A cél az volt, hogy ne Simicska Lajosé legyen a legerősebb napilap.

Úgy tudjuk, a Szabad Föld szerkesztőségének Mátray Mihály vezérigazgató jelentette be az eladást a szerdai lapindító értekezleten. A lap sorsa alighanem a korábbi főszerkesztő, Horváth László tavalyi halálával pecsételődött meg; neki szívügye volt a lap.

Mátray a 24.hu érdeklődésére megerősítette, hogy szerda délelőtt közölték a munkatársakkal az eladást. A vezérigazgató kérdésünkre azt mondta:

Láttam ezt közeledni, de én is csak szerda reggel kaptam róla hivatalos értesítést.

Mint mondta, tisztán tulajdonosi döntés volt a cég eladása, arról pedig nincs információja, hogy várható-e bármilyen változás akár a kiadónál, akár az általa kiadott lapoknál.

Puch ezek szerint nem politikusként, hanem üzletemberként tekint a Szabad Földre, a megyei napilapokat kiadó Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks pedig nyilván a vidéki nyugdíjasok további politikai „megdolgozásának” lehetőségét látja a 60 ezres példányszámú lapban.

Megkerestük Puch Lászlót is, akinél a többi közt arról érdeklődtünk volna, hogy miért és mennyiért adta el a kiadóvállalatot éppen annak legsikeresebb éve után, ám az MSZP egykori pénztárnoka mindössze annyit mondott:

Mindent elmondtam az MTI-nek.

Majd kevesebb mint fél perc után bontotta a vonalat.

Így azt sem tudtuk megkérdezni, hogy nem gondolja-e úgy, hogy ezzel a lépéssel túlságosan kiszolgáltatottá válik az utolsó nem kormánypárti országos terjesztésű napilap, a Népszava az állami hirdetéseknek. Illetve arra sem kaphattunk választ, hogy mit gondol a soha nem látott mértékű fideszes médiatúlsúlyról. 

A teljes kormánypárti médiát központosító terv végrehajtása egyébként ezzel párhuzamosan szerdán élesedett, amikor kiderült, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és közvetett tulajdonába került a Borsot is kiadó Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat. Az újabb médiafelvásárlásokkal Mészáros Lőrinc célja, hogy a Talentis Group alatt egyesített médiaérdekeltségeit a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza.

Vagyis annak az alapítványnak adja át, amelynek kuratóriumát három erősen kormánypárti figura alkotja. 

Az elnök Varga István jogász, akit augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntettek ki. Közéleti karrierjét MDF-es politikusként kezdte, hogy aztán Fideszre váltson: 2014-ig volt országgyűlési képviselő. A kuratórium másik két tagja is megbízható kormánypárti ember. Egyikük Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, aki az Orbán Viktor kormányfő és családja ügyvédjeként lett ismert, hogy aztán az Európai Unió százmilliárdos büntetést helyezzen kilátásba a Bajkai ügyvédi irodáját is érintő ellenőrző rendszer hiányosságai miatt. A harmadik szereplő Szánthó Miklós, az Alapjokogért Központ igazgatója.

Itt a gigantikus fideszes médiabirodalom újabb darabja
A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány vezetésében Orbán Viktor korábbi ügyvédje is helyet kapott.

A központosítás folyamata egyébként nem ezzel nem állt meg, szerdán az alapítvány is közleményben közölte, hogy immár tíz kiadóvállalat csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz. Köztük:

  • a nemrég ismét kormánypárti fennhatóság alá került HírTV Zrt.,
  • a Schmidt Máriához köthető Figyelő hetilap kiadója;
  • a Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadó tulajdonában álló Modern Media Group Zrt., a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu és a 888.hu kiadója.

Ezeknek a médiumoknak a piaci részesedése 20 százalék alatti. Azóta ugyanakkor – mint írták – az alapítványhoz újabb felajánlások érkeztek, a Mészáros Lőrinc-féle Opus Press Zrt., Echo Hungária TV Zrt. és a Magyar Idők Kft., továbbá a Matolcsy György jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám érdekeltsége, az Origót megjelentető New Wave Media Group Kft. is felajánlotta a tulajdonukban lévő médiumokat az alapítványnak. Az alapítvány tulajdonszerzése ezen médiaszolgáltatókban a versenytörvény hatálya alá esik, ezért az érintettek a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak. Ha a versenyhivatal jóváhagyja az üzletet, akkor a TV2 kivételével gyakorlatilag az összes jobboldali médium egy kézbe kerül.

A médiavállalkozások működtetésével kapcsolatos feladatok ellátására az alapítvány kuratóriuma Liszkay Gábort, a Magyar Nemzet volt tulajdonos-főszerkesztőjét, a megyei lapokat kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatóját kérte fel, aki az elmúlt időszakban a Hír Tv visszafideszesítésért is felelt.

Kiemelt kép: Puch László, a Magyar Szocialista Párt egykori frakcióvezető-helyetteseként az Országgyűlés plenáris ülésén. (MTI / Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik