Belföld

A roma fiatalok kétharmadának legfeljebb alapfokú végzettsége van

A Fidesz 2012-től 18 évről 16 évre szállította le a tankötelezettség felső korhatárát.

A 18-24 éves roma fiatalok kétharmada korai iskolaelhagyó volt tavaly, vagyis legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezett – írta meg a KSH adatai alapján a G7.hu.

A korai iskolaelhagyó roma fiatalok aránya növekedett 2014 és 2017 között, 57 százalékról 63 százalékra. A lap szerint azonban nemcsak a roma fiatalok, hanem

az összes 18-24 éves körében emelkedett a legfeljebb a nyolc általánost kijárók aránya Magyarországon, 11,4 százalékról 12,5 százalékra.

Mint írják: a romlást elsősorban az idézi elő, hogy a Fidesz 2012-től 18 évről 16 évre szállította le a tankötelezettség felső korhatárát, hogy minél hamarabb kiterelje a fiatalokat a munkaerőpiacra. A KSH kiadványa szerint a munkaképes korú romák négyötödének általános iskola 8 osztály a legmagasabb iskolai végzettsége, szemben a teljes népességgel, ahol csak 22 százalék körül van ugyanez az arány.

A romák foglalkoztatási rátája tavaly 45 százalékon állt, ami ugyan jelentős, 12 százalékpontos növekedést jelent három év alatt, így is nagyon elmarad a teljes népesség foglalkoztatási mutatójától, ami 68 százalék. 2017-ben a dolgozó romák több mint harmada közfoglalkoztatott volt, illetve közel minden második dolgozó roma határozott munkaszerződéssel vállalt munkát. A teljes népességnek kevesebb mint 8 százalékát foglalkoztatják határozott idejű szerződéssel.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik