Belföld

Egyre több magyar diák hagyja ott az iskolát

Az EU tagállamai között a hetedik helyen áll Magyarország a korai iskolaelhagyók száma tekintetében: tavaly az unióban a diákok 10,6 százaléka hagyta el végzettség nélkül az iskolát, Magyarországon pedig ez a szám 12,2 százalék.

A KSH adataiból kiderül, hogy a hazai iskolaelhagyók aránya 2012-höz képest 0,4 százalékkal emelkedett, míg az uniós átlag csökkent, írja a Világgazdaság.

Az idei tanévben az Ózdi és a Záhonyi járás adatai a legmagasabbak, ezeken a területeken a diákok több mint 36 százaléka veszélyeztetett a lemorzsolódásban: Ózd térségében ez 800, míg Záhony környékén ez 304 diákot jelent.

Lesújtó kép az EU-s országjelentésben a magyar oktatásról
A kormány szerint az Európai Bizottság a választásokba akar beavatkozni, noha éves jelentése átfogó képet fest az oktatás és az egészségügy jelenlegi állapotáról.

A június közepén véget ért tanévben Kemecsei, a Nyíradonyi és a Mezőcsáti járásban 20 százalék körüli volt azon tanulók aránya, akiknek a tanulmányi átlageredménye a közepest sem éri el vagy az előző tanévhez képest legalább egy jegyet romlott. Ők azok, akiknél előfordulhat, hogy 16 éves koruk előtt otthagyják az iskolát.

A leginkább veszélyeztetett tanulók aránya Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb, átlagosan 14–16 százalék. A legkevésbé veszélyeztetett diákok pedig Pest és Győr-Moson-Sopron megyében élnek.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik