Belföld

Felmentették azt a férfit, aki elvágta egy vendég torkát Szegeden

Emberölés vádja alól mentette fel a Szegedi Törvényszék tavaly novemberben azt a férfit, aki átvágta a torkát egy vendégnek az egyik szegedi szórakozóhelyen. A bíróság elrendelte az elkövető kényszergyógykezelését a kóros elmeállapota miatt. Az ügy úgy került a Szegedi ítélőtáblára, hogy a gyilkosság vádlottja jogos védelem miatt a felmentésért és a kényszergyógykezelés mellőzése érdekében fellebbezett.

Az I. fokú ítélet szerint a férfi 2016 február elsején este együtt szórakozott barátaival az egyik szegedi bisztróban, ahol sört és whiskyt fogyasztott. Innen a zárást követően átmentek egy másik szórakozóhelyre, ahol tovább italoztak. Ide tért be éjszaka a sértett a barátaival, akik ugyancsak alkoholt ittak.

Később az elkövető és az áldozat beszélgetni kezdett, és ezt folytatták azután is, hogy a sértett barátai elmentek a sörözőből. Éjjel 2 óra 50 perc körül a férfi elővett a zsebéből egy svájci bicskát, majd minden előzetes szóváltás nélkül a bicskát tövig beleszúrta a sértett nyakába, és átvágta annak torkát. Ekkor a megkéselt vendég a söröző kövezetére esett. A szék elborulásának hangjára a sörözőben tartózkodók meglátták, mi történt. Egyikük kicsavarta a gyilkos kezéből a kést, és megpróbálta elállítani a vérzést. Ez idő alatt a férfi felvette a földről a kést, majd lelépett a helyszínről.

A rendőrség azonban pár órán belül elfogta a lakóhelye közelében. A kiérkező mentők már csak a megtámadott halálát tudták megállapítani. A gyilkos végig tagadta a bűncselekményt, jogos védelmi helyzet fennállására hivatkozott. Ezt a védekezést azonban a tanúvallomások alapján az I. fokú bíróság elvetette.

A vádlott az utolsó szó jogán ezt mondta:

Nem érzem magam bűnösnek. Nem akartam a halálát. Jól elbeszélgettem vele. A hirtelen modor és hangsúlyváltása kergetett az ijedtség állapotába.

A nyomozás során készült több igazságügyi pszichiátriai, illetve elmeorvosi szakvélemény alapján megállapítható volt, hogy a férfi a cselekménye elkövetésekor paranoid skizofréniában szenvedett, amely elmebetegsége az elmeműködés olyan kóros állapotával járt, hogy az képtelenné tette őt a cselekménye következményeinek felismerésére, és arra, hogy azoknak megfelelően cselekedjen.

A törvényszék szerint egyértelműen és kétség kívül megállapítható, hogy az elkövető esetében a büntethetőséget kizáró ok – kórós elmeállapot – fennáll, ezért az emberölés vádja alól felmentette. Tekintettel azonban arra, hogy az igazságügyi szakértői vélemények alapján tartani kell attól, hogy szabadulása esetén hasonló bűncselekményt követne el, a bíróság elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik