Belföld

OLAF-ajánlásra emeltek vádat egy anya és két lánya ellen

Kétszeres túlárazással építtettek hűtőházakat, hogy kijátsszák a pályázati önerőt.

Az OLAF ajánlása nyomán rendelt el nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség, amelynek nyomán vádat emeltek három nő ellen. Ők összesen 306 millió forint uniós és magyar állami támogatást kaptak hűtőházak építésére, de úgy, hogy a beruházást papíron jelentősen túlárazták.

A vádirat szerint az egyik vádlott egyéni vállalkozó lányaival elhatározta, hogy gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozásuk korszerűsítéséhez hűtőházak építésére pályáznak. Jogszabály szerint a támogatás akkor adható, ha legalább 55 százalék önerővel rendelkezik a pályázó, a két lánynak viszont nem volt tőkéje. Ezért édesanyjukkal úgy döntöttek, hogy az építkezés kivitelezője az anya cége lesz, és papíron jelentősen túlárazzák a beruházást, azt a látszatot keltve, hogy rendelkeznek a szükséges önerővel. Valójában viszont kizárólag a támogatásból akarták a hűtőházakat felépíteni.

Az építkezést alvállalkozók végezték, a munkát pedig az anya több mint kétszeres áron számlázta tovább lányainak, akik a támogatási kérelemben 700 millió forintot tüntettek fel, pedig a tényleges bekerülési költség ennek alig fele volt.

Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a három nő ellen, valamint börtönbüntetést, pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványozott a jogosulatlanul megszerzett pályázati pénz erejéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik