Belföld

A Közbeszerzése Hatóság elnöke szerint az Elios-botrány csak egy felfújt téma

Mészáros Lőrinc televíziójában, az Echo TV-ben kérdezték a Közbeszerzési Hatóság elnökét az Elios-ügyről. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Nemzeti Nyomozó Iroda – bűncselekmény hiányában – úgy zárta le a nyomozást a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az egykori érdekeltségét érintő ügyben, hogy a közbeszerzési dokumentumokat sem Siófok, sem Hódmezővásárhely önkormányzatától nem kérték ki.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) adatai szerint az Elios-csalások modellje pedig éppen a hódmezővásárhelyi beruházás volt. Tiborcz István volt érdekeltségének erősen csalásgyanús, 2009 és 2014 között összesen 13,5 milliárd forintnyi uniós pénzt felemésztő tendergyőzelmei Hódmezővásárhelyről indultak. Az akkor Lázár János vezette város közvilágítási tenderén kialakított szisztéma ismétlődött a többi, 34 fideszes vezetésű településen.

Mészáros Lőrinc televíziójában a Közbeszerzési Hatóság vezetőjét, Rigó Csabát arról kérdezték, hogy számukra feltűnt-e bármi gyanús az Elios-ügyben. Rigó mindössze annyit közölt hozzájuk senkitől, az OLAF-tól sem érkezett jelzés, közvilágítási ügyben pedig egyetlen jogorvoslat volt az elmúlt években. Rigó szerint ezek alapján

valószínűleg egy adott időszakban felfújt témáról volt szó.

Hozzátette: Magyarországon jogállam van, ha valaki állít valamit, azt be kell bizonyítani a bíróságok előtt. Az Elios-ügy a nyomozás leállítása miatt nem jutott bírósági szakaszba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik