Belföld

A mentősök felelősségét vizsgálják a rendőri intézkedés során megsérült békési férfi halála miatt

Nincs összefüggés Makula István több tucat külső és belső sérülése illetve a halála között, állapították meg a szakértői vizsgálatok. A szakértők azt mondják, csak a mentősök részéről merülhet fel bármilyen mulasztás, illetve szabályszegés.

A toxikológiai vizsgálatok úgynevezett N-etil-hexedront és 5F-MDMB-PINACA karbonsavat mutattak ki az elhunyt férfi szervezetében. Előbbi egy új pszichoaktív anyag, amit hatásait tekintve leginkább az amfetaminhoz vagy a kokainhoz lehet hasonlítani. A másik szer pedig leginkább a hasishoz és marihuánához hasonlít. Az előzetes igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint oxigénhiányos diffúz agykárosodás, valamint súlyos fokú agyvizenyő és agytörzsi beékelődés előidézte keringési elégtelenség és légzésbénulás okozta a békési férfi halálát.

Makula István családja teljesen ledöbbent, amikor megtudták, hogy mit tartalmaz az előzetes szakértői vélemény. Ők továbbra is kitartanak amellett, hogy nem a drog, hanem a rendőri brutalitás miatt halt meg a szerettük. A rendőrség szerint viszont nem történt rendőri túlkapás: szerintük a fiatalember önkívületi állapotban őrjöngött, miután acetonba áztatott dohányt szívott, aközben sérült meg.

A birtokunkba jutott iratokból kiderül, hogy kulcsfontosságú lesz a nyomozás során az, hogy mi történt pontosan a békési rendőrőrs udvarán az ominózus éjszaka. Az ötgyerekes családapát ugyanis ide szállították a sógornője háza előtti rendőri intézkedés után. Itt kapta meg azokat a hallucináció kezelésére szolgáló, valamint fájdalomcsillapító és más injekciókat, amitől lenyugodott. Nem sokkal később Makula elvesztette az eszméletét, a keringése és a légzése is leállt, ezért újra kellett éleszteni. Kiderült, hogy Makula István légzésének és keringésének leállása a nagy mennyiségű szedatívum beadásával hozható összefüggésbe.

A Központi Nyomozó Főügyészség által elrendelt nyomozásban a hatóság a rendőrök esetleges felelőssége mellett arra is választ kért a szakértőktől, hogy a férfi kezelését végző orvosok, dolgozók követtek vagy követhettek-e el bármilyen mulasztást vagy szabályszegést az ellátás során.

A Makula István ellátását végző személyek közül az OMSZ betegellátó egysége részéről merülhet fel mulasztás, felróható foglalkozási szabályszegés gyanúja az eddig rendelkezésre álló adatok alapján, mely mulasztás a beteg rendőrségi járműben történő ellátását követő folyamatos észlelés hiányosságaiban, a bekövetkező légzés- és keringés összeomlás feltehető kései észlelésében nyilvánulhatott meg

– áll az előzetes orvosszakértői véleményben, amely arra is részletesen kitér, hogy ha történt mulasztás a mentősök részéről, akkor az ok vagy okozati összefüggésben van-e a 30 éves családapa halálával. Erről ezt írják:

Amennyiben a továbbiakban rendelkezésünkre bocsátott adatok alapján a mentők részéről felmerülő mulasztás ténye minden kétséget kizáróan igazolhatóvá válik, úgy a légzés- és keringésleállás észlelésében bekövetkező késedelem, és így a következményes diffúz oxigénhiányos agyi károsodás, valamint a beteg halála között közvetlen ok – okozati összefüggés állapítható meg. Azonban ebben az esetben is fontos megemlíteni, hogy a Makula István Károly szervezetéből kimutatott kábítószerek, azon belül is a vérből aktív hatóanyagként kimutatott N-etil-hexedron túladagolása okozta súlyos toxikus tünetek (melyek az agyon kívül leggyakrabban a szívet, májat és veséket érintik) már önmagukban is közvetlen életveszélyes állapotot idéztek elő. Így kétséget kizáró módon nem állítható, hogy az esetleges ellátás késedelem elmaradása esetén a beteg élete bizonyosan megmenthető lett volna.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Az előzetes igazságügyi szakértői vélemény ugyanakkor leszögezi, hogy majd a kórszövettani vizsgálat eredményei és az újabb nyomozati adatok megismerése után nyújtják be a végleges szakvéleményüket. És most lássuk, hogy milyen további vizsgálatokat kértek még a hatóságtól a lehetséges felelősök megállapítása érdekében:

A már jelzett ellátási késedelem és körülményeinek orvosszakértői értékeléséhez a kirendelő hatóság részéről szükségesnek tartjuk az eddigi nyomozati adatokon túl tisztázni a rendőrségi járműben történt betegellátás pontos körülményeit, a járműben a beteg ellátásakor jelenlevők személyét, az ellátást követően a járműből kiszálló, valamint a hordágy előkészítésében résztvevő személyek kilétét, illetőleg a beteg áthelyezéséig eltelt időszakban történt egyes mozzanatok pontos időbeni lefolyását.

Erre elsősorban azért kíváncsiak mert az eddigi nyomozati adatokból egyelőre nem tisztázható, hogy a mentősök közül maradt-e valaki Makula mellett azok után, hogy lenyugodott. Ezt követően ugyanis a rendőrök emelték ki a férfit a rendőrségi furgonból, és segítettek abban, hogy a hordágyra tegyék. Ez azért nagyon fontos, mert ez volt az a kritikus időszak, amikor Makulának leállt a keringése és a légzése, amivel összefüggésben pár perces észlelési késedelem sem zárható ki a szakértők szerint. Az észlelést követően az egészségügyi ellátás már célszerűnek és szakszerűnek volt mondható.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság jelentésében szereplő egyik rendőr így emlékezett a kritikus pillanatokra:

A jármű középső üléssorát vízszintes helyzetbe állították, hogy a férfit hason fekvő helyzetben hátrabilincselt kézzel le lehessen fektetni annak támlájára. A hasra fektetésre azért volt szükség, hogy megakadályozzuk a további önkárosító magatartását. Ezek után a sürgősségi mentőszolgálat szakemberei kis idővel később a helyszínre érve vették át az ügyeletes orvostól az orvosi felügyeletet,  és többször nyugtatót adtak be neki. Ekkor Makula István ellenszegülése és agresszív viselkedése jól láthatóan csökkent, majd a kollégáim és a mentőszolgálat munkatársai alkalmasnak látták a személy állapotát arra, hogy őt biztonságosan kiszállíthassák a rendőrségi gépjárműből. A hordágyra fektették, ezután a mentőtiszt hölgy a pulzusát és lélegzését kezdte el vizsgálni. Majd megkezdték Makula István újraélesztését.

Egy kollégája szerint még lélegzett Makula István, amikor a hordágyra tették. Ezt állította a birtokunkba jutott iratok szerint:

Mivel a személy a beadott gyógyszerre sem reagált, így az OMSZ munkatársai, ekkor már ketten, ismételten bemásztak a mikrobuszba és egy intravénás bekötést követően ismételten gyógyszert adtak, amelyre látható módon kis idő elteltével reagált, kissé lenyugodott. Ekkor orvosi kérésre a buszból kiemelve a hordágyra fektettük. A kivételkor a személy hangosan szuszogott, olykor felmorgott. A hordágyra helyezését követően az OMSZ munkatársai megkezdték a további ellátását. Ekkor a mentőtiszt észlelte, hogy a személynek a hordágyon leállt a légzése, így megkezdték annak újraélesztését.

Makula István július 15-én a kora délutáni órákban hunyt el. A halotti klinikai értesítő oxigénhiányos agyi károsodást, és többszörös felületes sérüléseket sorolt fel a halál okaként. A birtokunkba jutott iratok szerint Makula István húga tett feljelentést a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészségen a rendőri intézkedés miatt. Úgy látta, hogy négy egyenruhás bántalmazta a fivérét a kiérkező egyenruhások közül. A Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztályán hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt elrendelt nyomozás jelenleg is folyamatban van. A végleges orvosszakértői véleményekre még várni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik