Belföld

Mesterséges kómában a rendőrségi intézkedés után újjáélesztett férfi, tüntethetnek a romák

Újra kellett éleszteni egy békési férfit, akit azóta mesterséges kómában tartanak, miután súlyos sérüléseket szenvedett egy rendőri intézkedés során. Makula István húga és édesanyja szerint azért néz így ki a családtagjuk, mert megverték. A rendőrök szerint viszont nem rendőri túlkapás történt: szerintük a fiatalember önkívületi állapotban őrjöngött, aközben sérült meg. A fiatalember acetonba áztatott dohányt szívott.

A Makula család Békés egyik legszegényebb utcájában él. A békéscsabai kórház intenzív osztályán fekvő István családja még mindig a péntek éjszaka történtek hatása alatt van, amikor megérkezünk. „Kicsit sok itt a légy, de jöjjenek beljebb” – mondja István édesanyja. A hírre, hogy ott vagyunk, odasereglik a család apraja-nagyja. Mindenki feszült és ideges. Egymás szavába vágva mesélik, hogy mennyire felháborító mindaz, ami történt. A fiatalember édesanyjával kijövünk a házból, hogy megmutassa, pontosan hol történt az eset. Talán húsz métert, ha megyünk, aztán megállunk a két házzal odébb lévő romos épület előtt.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hul

Itt történt, a fiam volt sógornőjének a háza előtt. Öten vagy hatan voltak a kommandósok. Először sokkolót használtak aztán ütötték–verték a fiamat, ahol érték. Az egyiküket ismerem is. Az apja oda akart menni hozzájuk, hogy ne bántsák, de fegyvert fogtak rá, és elzavarták. Aztán összecsomagolták és berakták a furgonba, mint egy kutyát. Bent van az intenzív osztályon, gépekkel tartják életben

– mondja István anyja.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Közben befut a férfi húga, Renáta is. A fiatalasszony szinte remeg az idegtől annyira zaklatott.

Egész nap futkároztunk. Bent voltunk a kórházban, aztán elmentünk és feljelentést tettünk a gyulai ügyészségen. Ott azt mondták, hogy már nem az ő hatáskörük, és átadták a szegedieknek

– mondja feldúltan Makula István húga, Renáta. A fiatalasszony szerint sok furcsaságot tapasztalt a kórházban. Olyanokat kérdeztek ugyanis állítólag tőle, amikor bent volt, hogy szerinte tönkre mehet-e valakinek a veséje egy olyan drogos cigi után, amit a bátyja szívott a rendőri intézkedés előtt. Azt mondja, attól fél, hogy megpróbálják elsimítani az ügyet. Miközben beszélgetünk megérkezik a mesterséges kómában lévő fiatalember keresztapja is. A férfi elmeséli, hogy először nem a kórházba, hanem a békési orvosi ügyeletre vitték a keresztfiát. De ott olyan rosszul lett, hogy újra kellett éleszteni. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint azonban nem úgy történt az eset, ahogy Makuláék állítják. Olyannyira nem, hogy állításuk szerint egyáltalán nem használtak sokkolót az intézkedés során.

Békésről 2018. július 6-án, 23 óra 39 perckor hívta a segélyhívót egy nő azzal, hogy fia zavart, agresszíven viselkedik. A rendőrök érkezésekor a férfi az utcán volt, a rendőrök felszólítására nem igazolta magát, nem működött együtt, erőszakos volt, érthetetlenül, összefüggéstelenül kiabált, majd el akart futni. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei földre vitték, megbilincselték és előállították a Békési Rendőrkapitányságra. Orvost hívtak hozzá, az orvos pedig mentőt kért az önkívületi állapotban lévő, továbbra is erőszakosan viselkedő és rángatózó férfihoz

– közölte megkeresésünkre, Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A család teljesen kiakadt a rendőrségi tájékoztatón.

Ebből egy szó sem igaz. Nem én, hanem az egyik szomszéd hívta ki a rendőröket csendháborítás miatt, mert a fiam rugdosta a kaput. Később én is felhívtam a rendőröket. De csak azért, hogy bevitessem gyomormosásra a gyereket, mert megint drogozott. Így akartam megijeszteni, hogy ne drogozzon többet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy agyon is kell verni. Ha meghal a fiam, akkor mit csinálunk?

– magyarázza idegesen az anyuka. Miközben mindenki a rendőrség által elmondottakon hüledezik, előkerül az első orvosi jelentés is. Ezt Balog Krisztián, a család egyik közeli barátja mutatja nekünk. Ebben még az áll, hogy Makula István késsel fenyegette az édesanyját, és ezért történt hatósági intézkedés. A férfi anyja szerint azonban ebből egy szó sem igaz.

Rendörségi hírt mutatja család barát a helyi szociális munkásnak
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Dehogy fenyegetett késsel. Azért hívtam őket, mert korábban megígértem neki, hogy ha újra drogozni fog, akkor ráhívom a zsarukat. De hát ezért nem kellett volna úgy megverni, hogy meghal. Még szerencse, hogy újra tudták éleszteni

– veszi át a szót az anyuka, és megint elmondja, miért riasztotta a rendőröket. Ezután megmutatják a fiatalemberről készült kórházi felvételeket. Balog szerint legalább ötször használták a rendőrök a sokkolót, mire leteperték a földre a fiút. Ásós Tibor, a helyi roma önkormányzat elnöke a szemünk előtt próbálja nyugtatni a kedélyeket. Ám ő is meglehetősen ideges. Azt mondja, jogi lépéseket tesznek az ügy tisztázása érdekében.

Ásós Tibor
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Már nem ez volt az első olyan eset, hogy sérülnek az itt élő romák jogai. Kerestek már más családok is, hogy nem úgy bántak velük a készenlétisek, mint kellene. Egyeztettem a helyi rendőr kapitánnyal, azt mondta, hogy nem attól lett rosszul a fiú, ahogy bántak vele. A tények azonban magukért beszélnek. Ezt nem fogjuk annyiban hagyni. Egyszer és mindenkorra véget fogunk vetni annak, ami itt folyik. Több jogvédő iroda is bejelentkezett, hogy segít, de megkerestük a Helsinki Bizottságot is. Ha kell, akkor demonstrációt fogunk tartani, hogy ne tudják eltussolni az ügyet

– mondja Ásós. Makula István testvérére Renáta azt mondja, hogy a CT-vizsgálatok szerint semmilyen csontja nem tört el a testvérének, de így sem túl optimista a bátyja gyógyulását illetően. Azt mondja:

A testvérem jelenleg is élet halál között van, mélyaltatásban tartják. Azt mondták, hogy 48 órán belül felébresztik, de ez azóta sem történt meg. Annyira szétrúgták mind a két veséjét, hogy vesedialízisre tették. Folyamatosan kérdezzük az orvosokat, hogy mi a helyzet, de mindig mást mondanak. Az egyik azt mondja, hogy stabil az állapota, a másik pedig azt, hogy mind a két veséje teljesen tönkre ment.

A férfi családja tehát azt állítja, hogy a rendőrök verték el Istvánt. Azt mondják, hogy végsőkig küzdeni fognak azért, hogy kiderüljön az igazság.  Megkérdeztük a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy van-e bármi alapja annak, amit a férfi családja állít, hogy a 30 éves fiatalember rendőri bántalmazás áldozata lett. Erre ezt a választ adták:

A férfi a rendőri intézkedés közben megsérült, de a kórházi vizsgálat eredménye szerint keringésének és légzésének leállása nem a testi kényszer, illetve az önkívületi állapot miatt szerzett sérülések következménye volt. A Békési Rendőrkapitányság új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt nyomozást rendelt el, amelynek során igazságügyi orvos szakértőt is kirendel. A férfi egyik családtagjától a rendőrök olyan, kábítószer gyanúját keltő anyagot foglaltak le, ami a férfitól került hozzá. Az anyagot a rendőrség szakértői vizsgálatra küldi.

Megkérdeztük a férfi édesanyját, hogy milyen drogot találtak náluk a rendőrök, de ő azt mondja, nem emlékszik arra, hogy lefoglaltak volna náluk drogot. Azt azonban elárulta, hogy mitől ütötte ki magát a fia annyira, hogy ki kellett rá hívni a rendőröket. „Acetonba áztatott dohányt szívott” – mondja hozzátéve: szerinte a fia magánéleti nehézségei is belejátszottak abba, hogy István ismét drogozott.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hul

Öt gyereke van, de tönkre ment a házassága, mert elhagyta az asszony a gyerekekkel együtt. Nem azt mondom, hogy nem voltak Istvánnal gondok, de azért még nem kellett volna így elbánni vele. Dolgos jóravaló fiú, a Balatonon dolgozott alkalmi munkásként. Most szombaton ment volna a gyerekekhez, csak sajnos már nem tudott. Remélem, felépül, és nem apa nélkül kell a kicsiknek felnőnie.

Kiemelt kép forrása: a megvert férfi családja

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik