Csuklóztatja a NAV Hadházyt, pedig feljelentésére korábban nyomozni kezdtek

Az adóhivatal nem érti, a képviselő miért érdeklődik a közszolgálati egyetem ügyei miatt folyó nyomozásról.

Bő egy éve, hogy Hadházy Ákos akkor LMP-s, most független országgyűlési képviselő feljelentést tett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) uniós pénzből finanszírozott, gyanúsan túlárazott projektjei miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást is indított, Hadházyt tavaly decemberben kihallgatták tanúként, mostanra azonban az adóhatóság hozzáállása megváltozni látszik.

Két marékkal szórja az uniós pénzt Orbán kedvenc egyeteme, nyomozás indult az ügyben
Költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást az adóhatóság a Nemzeti Közszolgálati Egyetem két uniós projektjénél kiderült aggályos esetek miatt.

Pedig az EU is furcsállja a bőkezű pénzosztást Orbán Viktor kormányfő kedvenc egyetemeként is emlegetett intézménynél, több mint másfél éve megy a huzavona az Európai Bizottság és a magyar fél között.

Azok miatt az ügyek miatt tett feljelentést még tavaly a parlamenti képviselő, amelyekről lapunk beszámolt:

Nagy a csend azóta, ezért Hadházy rákérdezett a NAV-nál, hogy áll a nyomozás, van-e már gyanúsított.

Két hónapig tartott, mire egyáltalán levelet kapott országgyűlési képviselő, de az október közepén megérkezett levél nem válaszolta meg a kérdéseket. Helyette hosszú okfejtésbe és jogszabályi hivatkozásokba bocsátkozott a NAV, így többek között azzal vágtak vissza a feljelentést tevő és érdeklődő képviselőnek, hogy nem árulta el, esetleg nem a nyilvánosságot akarja-e tájékoztatni, illetve mely újságokon, portálokon keresztül igyekszik a magyar embereket informálni a közszolgálati egyetem projektjei miatt indult nyomozásról.

Mivel Hadházy „csak” feljelentést tett és tanúként hallgatták ki, azóta nem keresték meg őt a hatóságok, ezért előbb igazolnia kell, hogy milyen egyéb érdeke fűződik ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon a hatóságoktól – lényegében így érvel a NAV, amely mintha időhúzásra játszana. Majd ha Hadházy előterjeszti, milyen jogi érdeke fűződik az ügy iratanyagának a megismeréséhez, illetve ahhoz, hogy a hatóságok tájékoztassák, akkor az ügyész, illetve vádemelés esetén az illetékes bíróság elnöke elbírálja, valóban kaphat-e tájékoztatást Hadházy – ez a következtetés vonható le az adóhivatal levelében írtakból.

(Kiemelt kép: Hadházy Ákos az ellenzéki tüntetésen 2018. október 23-án. Fotó: Marjai János / 24.hu)