Belföld

Már az egyik legnagyobb munkaadó idehaza Mészáros Lőrinc birodalma

Legalább 11 ezer alkalmazottja van immár Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha cégbirodalmának a Népszava számításai szerint. A lap azokat a vállalkozásokat vette figyelembe, amelyek Mészáros tulajdonában, illetve közvetlen befolyása alatt vannak.  Ugyanakkor megemlítik, hogy a valós szám ennél nagyobb lehet, mert a hatalmas cégbirodalom több tagja nem közölt hivatalos adatot foglalkoztatottjai számáról.

Ezen kívül nem lehet kalkulálni például az építőiparban azzal, hogy mennyien vannak még Mészáros befolyása alatt, hiszen közbeszerzési eljárásokon rendre nyertes cégei rengeteg alvállalkozónak adnak munkát. Az viszont a Népszava szerint így is biztos, hogy

ha Mészáros egyetlen holdingban egyesítené vállalkozásait, akkor ez a cég az ország hatodik legnagyobb munkáltatója lenne.

Ha csak a piaci cégeket veszik figyelembe, akkor az Audi mögött a negyedik helyen állna.

Ugyanakkor a lap megjegyzi, hogy nehéz körülhatárolni a Mészáros -birodalmat, mert az oligarcha csak az érdekeltségi körébe tartozók egy részében jelenik meg közvetve vagy közvetlenül tulajdonosként. A vállalkozások egy része gyermekei és a felesége nevén vagy vezetésével működik, a birodalom jó része viszont Mészáros bizalmasai nevén üzemel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik