Belföld

Reagált az ügyészség a hatvani fekáliabűzre

Több mint nyolcezer tiltakozó aláírást juttatott el a mai napon Hatvan város polgármestere, Horváth Richárd a Heves Megyei Főügyészségre a településen tapasztalható bűzös légszennyezettség miatt. A város polgármestere leszögezte, nem állnak meg, mindent megtesznek azért, hogy Hatvanban ismét friss levegőt lehessen szívni. A hatvani polgármester mai egri akciójára közleményben reagált a Heves Megyei Főügyészség. Ezt írták:

A Hatvan térségében időszakosan terjengő bűz kapcsán a Heves megyei Kormányhivatal illetékes környezetvédelmi szakhatóságánál közigazgatási eljárás van folyamatban. Ezzel párhuzamosan a Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága hivatalból vizsgálja egy esetleges közérdekű kereset benyújtásának a lehetőségét is a légszennyezés megszüntetése érdekében.

A keresetindítás, és ezáltal a bírósági eljárás kezdeményezésének feltétele ugyanakkor a bűz forrásának és kibocsájtójának beazonosítása, ami a közigazgatási szakhatóság feladata. Ezek ismeretében kerülhet majd csak az ügyészség abba a helyzetbe, hogy a közérdek súlyos sérelmének igazolása céljából egy esetleges per során felhasználja azt a 8139 aláírást, amit a hatvani lakosok képviseletében eljáró polgármester ma délelőtt személyesen adott át a főügyészségen.

Amint arról már korábbi híradások is szóltak, a bűzszennyezés miatt indult közigazgatási eljárással párhuzamosan, a Hatvani Rendőrkapitányságon a Hatvan és Lőrinci települések közigazgatási határán tapasztalhat iszapos talajszennyezés kapcsán környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás keretében nyomozás is folyik, melyet a Hatvani Járási Ügyészség rendelt el, miután értesült a természeti környezetet veszélyeztető helyzet kialakulásáról.

A nyomozás felderítési szakban van, melyben – a közelmúltban hatályba lépett új Be. előírásaira figyelemmel – a rendőrség önállóan tesz lépéseket a szükséges bizonyítékok beszerzése és biztosítása, valamint a lehetséges gyanúsítottak beazonosítása érdekében. A járási ügyészség a hatályos eljárási törvény rendelkezései szerint csak a felderített elkövetők rendőrség általi kihallgatását követően veheti majd át a nyomozás irányítását.

A Heves Megyei Főügyészség Büntetőjogi és Közjogi Szakága addig is folyamatosan kapcsolatot tart és együttműködik egymással annak érdekében, hogy a Hatvanban és a város környékén lakókat joggal irritáló állapotok mihamarabb megszűnjenek azt követően, hogy az eljárásra jelenleg illetékes hatóságok az előttük folyamatban lévő eljárásokat lezárják.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.