Belföld

8139 aláírást vitt az ügyészségnek Hatvan polgármestere

Horváth Richárd hatvani polgármester csütörtök délelőtt Egerben leadta az ügyészségnek azt a tiltakozó ívet, amelyen a hatvaniak hívják fel a hatóság figyelmét az életüket ellehetetlenítő szagra. A tiltakozó ívet 8139-en írták alá, vagyis a város felnőtt lakosságának több mint a fele csatlakozott a rövid idő alatt lebonyolított akcióhoz, hogy kézzel fogható bizonyíték legyen a városban érezhető bűzre.

A város polgármestere leszögezte, nem állnak meg, mindent megtesznek azért, hogy Hatvanban ismét friss levegőt lehessen szívni.

Az ügyészség augusztusban kezdett nyomozni környezetkárosítás bűntette miatt a Hatvan és Lőrinci városok határán, egy hulladéklerakó közelében tapasztalt egyre növekvő talajszennyezés miatt.

A büntető eljárást a Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága kezdeményezte, miután hivatalból eljárva, soron kívül bekérte és tanulmányozta az illetékes környezetvédelmi hatóság által augusztus 28-án a helyszínen lefolytatott hatósági ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet.

Augusztus 28-án a Hunviron Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. hatvani telephelyén lévő tárolókból olajos massza folyt ki a kerítésen kívülre.

A város és a környék lakói azonban már az azt megelőző meleg nyári időszakban is elviselhetetlen olajos- és fekáliabűzre panaszkodtak. A hatóságok azonban nem tudták rábizonyítani sem a Hunvironra, sem más cégre, hogy ott van a szag forrása. Az önkormányzat helyzetét nehezítette, hogy Magyarországon nincs sem szabvány és elfogadott mérési eljárás a bűzszennyezésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik