Belföld

Panorámaadót vetne ki a siófoki polgármester

Ha már eltakarják a kilátást a parti apartmanházak, legalább az üzleti hasznukból lásson valamit a város.

Adóval szabna gátat a siófoki polgármester a vízpartot elfoglaló és a balatoni panorámát eltakaró apartmanházak elszaporodásának – írja a Szabad Pécs.

A független Lengyel Róbert a portálnak nyilatkozva úgy fogalmazott:

Egyre szűkül a rálátás a magunkfajta egyszerű földi halandók számára a gyönyörű balatoni panorámára.

Célja ezért legalább az lenne, hogy a város is lásson viszont valamit (adóbevétel formájában) a magas kerítésekkel elzárt ingatlanparkokban zajló üzleti tevékenységből. Ennek érdekében a helyi építési szabályzat és az adórendelet módosítását terjesztené a fideszes többségű képviselő-testület elé.

Lengyel felidézte: 2004 előtt a helyi építési szabályzat védte a zöldfelületeket és szigorú magassági korlátozást szabott meg, de akkor valamilyen oknál fogva lazított a városvezetés ezeken a szabályokon, és gomba módjára kezdtek szaporodni az egymást felülmúló épületek.

Most a balatoni panorámás ingatlanok tulajdonosai ugyanannyi helyi adót fizetnek, mint akinek például a vasút és a Balaton között van az ingatlana, de a polgármester azt szeretné, hogy a közvetlen panorámával rendelkező ingatlanok gazdái mélyebben nyúljanak a zsebükbe. A plusz adóbevételt kizárólag a parti területek folyamatos karbantartására fordítaná.

Megjegyezte: elképzelhetőnek tartja, hogy a „milliomoslobbi” beindul ellene, de ezt a szempontot felülírja Siófok állandó lakosságának az érdeke. (Illusztráció: MTI / H. Szabó Sándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik