Belföld

Megszavazták a lakástakarékok állami támogatásának eltörlését

A parlament kedden, különleges eljárásban, 125 igen és 49 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazta a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának megszüntetését. Az erre vonatkozó javaslatot a fideszes Bánki Erik nyújtotta be mindössze egyetlen nappal a szavazás előtt.

Bánki az Országgyűlés keddi ülésén arról beszélt, hogy a törvényjavaslat előremutató,

mert egy olyan rendszertől vonja meg a támogatást, ami nem működik hatékonyan.

Bánki Erik szerint a 3,5 órás vitában az ellenzéki képviselők a bankok érdekeit védték. Szerinte a bankok extraprofitja a törvény hatálybalépése után a magyar emberekhez vándorol. A fideszes képviselőt több ellenzéki képviselő is megkérte, hogy definiálja az extraprofit fogalmát, de erre nem volt hajlandó. Arra a felvetésre sem reagált, hogy miért nem változtattak a lakáskassza-támogatás feltételein a támogatás teljes eltörlése helyett.

A törvény hatályba lépése után nem igazán lesz értelme lakástakarékot kötni, hiszen ebben a konstrukcióban éppen az volt a jó biznisz, hogy az állam hozzátett 30 százalékot a lakáscélú megtakarításhoz. A lakástakarékokat évi 72 ezer forinttal támogathatta az állam, a maximális összeg havi 20 ezer forintos előtakarékossággal jött össze.

A törvény még ma Áder János köztársasági elnök elé kerülhet, akinek öt napja van aláírni azt.

Mai cikkünkben részletesen összefoglaltuk, hogy mit kell tenniük és mire kell vigyázniuk azoknak, akik az utolsó pillanatban szeretnének lakáskasszát nyitni:

Mire figyeljen és mit tegyen, aki még lakáskasszát akar kötni gyorsan?
Praktikus tanácsaink a kétségbeesetteknek. A szerződés nem jön létre azzal, hogy kitöltjük az ltp ajánlati dokumentumát, miközben lehet, hogy csak a mai, esetleg a holnapi nap van cselekedni.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Balaton József 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik