Közélet

Eltörli a kormány a lakástakarékok állami támogatását

Megszünteti a kormány a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását – írja az Index a fideszes Bánki Erik módosító javaslata alapján. Az indoklás szerint a 20 éve működő lakástakarék-konstrukció állami támogatása

nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak.

Azt is megjegyzik, hogy a a lakástakarék-program már az állam és az adófizetők számára is költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált, ráadásul nem épülnek új lakások, ami a kormánynak a célja.

De a lényeg valószínű mégiscsak az, hogy a CSOK jobban szolgálja a kormány céljait ezen a területen, vagyis a lakás-támogatást gyerekvállalással társítanák.

A szöveg szerint idén több mint 70 milliárd forintra rúghat már összesen a lakástakarékokra adott állami támogatás mértéke, miközben 2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált.

Az Index hozzáteszi: a már megkötött szerződésekre kifizetik az állami támogatást, de a hatályba lépéstől számítva viszont nem igazán lesz értelme lakástakarékot kötni, hiszen ebben a konstrukcióban éppen az volt a jó biznisz, hogy az állam hozzátett 30 százalékot a lakáscélú megtakarításhoz.

A módosítást már tárgysorozatba vette az Országgyűlés gazdasági bizottsága, és kivételes eljárásban kíván foglalkozni vele a parlament. Vagyis hétfőn megtárgyalják és kedden már szavazhatnak is az állami támogatás eltörléséről.

(via Index, kiemelt kép:Philippe Clément / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik