Belföld

Megint megtalálta Magyarországot az EB

Tizennégy uniós tagállam, köztük Magyarország esetében fennáll annak veszélye, hogy nem fogja elérni a 2020-ra kitűzött 50 százalékos újrahasznosítási arányt a háztartási hulladékok terén - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A tájékoztatás szerint a jelenleg évente termelődő 2 milliárd tonna hulladék 2050-re 3,4 milliárd tonnára nő, ezért többet kell tenni az újrahasznosítás érdekében.

A jelentés szerint Magyarország esetében a hulladékgazdálkodási rendszer jelentős reformja ellenére az eredmények még nem láthatóak.

A lassú előrehaladást az okozza, hogy kevés intézkedés ösztönzi arra a háztartásokat, hogy részt vegyenek a szelektív hulladékgyűjtésben, valamint nem megfelelőek az ágazat jelentős javulását segítő gazdasági eszközök sem.Mint írták, noha Európában, ahogy Magyarországon is fejlődik a hulladék-gazdálkodás és -újrahasznosítás, az uniós bizottság intézkedéseket javasol a célkitűzések elérése érdekében.

A javasolt intézkedések között szerepel a gyártók felelősségére vonatkozó intézkedések meghozatala, olyan ösztönzők bevezetése, mint például a differenciált hulladéklerakási díj, illetve hulladékégetési adó. A javaslatok között szerepel a hulladék összetételére és területi megoszlására vonatkozó, akár háztartásokra lebontott, pontosabb adatgyűjtés is. A bizottság szerint további kommunikációs kampánnyal kell ösztönözni a háztartásokat a szelektív hulladékgyűjtésre, annak környezeti hatásait hangsúlyozva.

Magyarországon is betilthatják a műanyag zacskókat
Jövőre jelentős szigorítás lép életbe, 2021-től pedig a teljes tiltást tervezik.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik