Belföld

Visszakéri az állam az önkormányzatoktól, amit a választás előtt szétosztogatott

Az elszállt költségvetési hiány lehet az ok.

A Népszava szerint az állam visszaveszi azokat a pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt bőkezűen szórt ki az önkormányzatoknak – legalábbis szerintük nem lehet máshogy értelmezni azt a levelet, amelyet a napokban számos település polgármestere megkapott. A településvezetőket a Magyar Államkincstár illetékes pénztára arra kérte, hogy

ha a település részére megítélt, európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az 50 millió forintot, akkor a még fel nem használt összeget szeptember 30-ig utalják át az Államkincstárnak.

A hajdúdorogi szocialista polgármester, Csige Tamás szerint ezzel akarják kozmetikázni a brutális költségvetési hiányt, ami részben amiatt keletkezett, hogy a választás előtt az idei évre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét átutalták az önkormányzatoknak. Ezt a pénzt azonban javarészt a költségvetés terhére fizették ki, Brüsszel ugyanis az uniós támogatások egy részét visszatartotta a korrupciós ügyek és ellenőrzések miatt, és az összegnek csak töredékét utalta át.

Reagált a Pénzügyminisztérium

A cikk megjelenése után közölték, hogy nem a kifizetett uniós források visszavételéről van szó, hanem arról, hogy a korábban kereskedelmi banki számlára utalt, még fel nem használt uniós forrásokat a települések Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára kell utalni. Mint írták:

Az államháztartásról szóló törvény előírja, hogy a többek között helyi önkormányzatok által elnyert, 100 millió forintot meghaladó összegű uniós források kifizetése csak az adott település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára történhet. A hatályos szabályozás szerint a korábban kereskedelmi banki számlára kiutalt, még fel nem használt uniós forrásokat is be kell 2018. szeptember 30-ig utalni a település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára, ha a megítélt támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot és az adott projekt nem zárul le 2018. október 31-éig.

Ezen szabályozás azonban egyáltalán nem jelenti a már kifizetett uniós források „visszavételét”. Ezen források továbbra is az önkormányzatoké, az önkormányzatok rendelkezése alatt maradnak, csupán a számla vezetője változik. Ezzel a források cél szerinti felhasználása is biztosítottá válik, mivel a kincstári számláról csak az adott fejlesztési célhoz kötődő kifizetések teljesíthetőek.

(Illusztráció: MTVA bizományosi / Róka László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik