Belföld
Close-up of nurse taking medical instruments for operation with colleagues doing surgery in background. Medical team performing operation in hospital.

Az ápolók után az összes altatóorvos felmondott az ajkai kórházban

Baksa Roland
Benke Ágnes
Baksa RolandBenke Ágnes

2018. 09. 20. 22:02

Nem sokkal az után, hogy az ajkai kórház intenzív osztályán felálltak az ápolók, az összes altatóorvos beadta a felmondását – értesült több forrásból a 24.hu is. A Magyar Narancs az intenzív osztály orvosainak felmondásáról ír. A kettő ugyanaz: az intenzív osztályon dolgozó orvosok az altatóorvosok.

Ajka, 2010. június 28.
A Magyar Imre Kórház főépülete a Veszprém megyei Ajkán.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Az összes ápoló felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán
A főnővér és a helyettese egyszerre állt fel. Úgy tudjuk, az osztályt minden nővér otthagyja. A sürgősségi főnővére sem folytatja jelenlegi munkáját.

Lapunk úgy tudja, már jó ideje, hosszú hónapok óta küzdöttek a túlterhelt aneszteziológusok azért, hogy javuljanak a munkakörülményeik, ennek ellenére helyzetük csak romlott még az után is, hogy hatuk közül egy pár hónapja felmondott, és helyét nem töltötte be senkivel a kórház vezetése. Az ott maradt öt altatóorvos aztán egy-két hete dűlőre kívánta vinni a dolgot, információink szerint a terhelésük csökkentését, munkatársak felvételét és a díjazásuk emelését kérték a kórház főigazgatójától.

Aztán a héten elszakadt a cérna náluk, mert a kórházvezetőtől azt a választ kapták, hogy térjenek vissza az ügyre novemberben. Ezért értesülésünk szerint gyakorlatilag testületileg közölték a főigazgatóval, hogy távoznak.

Kerestük a kórház főigazgatóját és az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, hogy kommentálják az altatóorvosok távozásáról szóló információnkat, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Mivel az aneszteziológusok vállalkozókként dolgoznak az ajkai kórházban, nem a munkaviszonyban levőkre irányadó felmondási idő vonatkozik rájuk (hanem a 30 napos általános szabály), tudomásunk szerint azt vállalják, hogy szűk másfél hónapon át, október végéig még ellátják a teendőket az ajkai kórházban. Azután azonban a kórház vezetésének meg kell oldania a súlyos helyzetet, hiszen altatóorvos hiányában műtétet sem lehet végezni.

Ajka, 2010. június 28.
A Magyar Imre Kórház fõépülete a Veszprém megyei Ajkán.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ilyenkor – festették le forrásaink általánosságban az ilyen helyzeteket – a kórház vezetése minden erejével megpróbálja elkerülni, hogy attól legyen hangos a sajtó, hogy műtétek maradnak el.

A helyzet pikantériáját az adja, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia a kórház vezetésének, ha rövid időn belül egy komplett egység pótlásáról, a műszakok betöltéséről kell gondoskodnia. Akár még többe is kerülhet a tűzoltás, mint amennyit a régóta ott dolgozók kértek volna.

Ez a minta rajzolódik ki az intenzív osztály ápolóinak esetében is. Mint beszámoltunk róla, az osztálynak mind a 8 nővére – nem egyszerre, de pár hónap leforgása alatt – felmondott (igaz, egyiküket, lehet, hogy sikerül meggyőznie a kórház vezetésének, hogy maradjon). A kórház vezetése így bérnővérekkel tölti be a műszakok egy részét. Kórházi forrásaink szerint aligha két fillérért vállalják az akár száz kilométernél is hosszabb utazást és a kisegítést a máshonnan jövő nővérek és az őket lényegében kiközvetítő cég. Emellett a kórház más osztályáról is átirányítanak ápolókat, és visszahívnak nyugdíjba vonult volt kollégákat is.

Kiemelt kép: Thinkstock

Bérnővérekkel és visszahívott nyugdíjasokkal oltják a tüzet az ajkai kórházban
Székesfehérvárról és Budapestről ingáznak ápolók, hogy pótolják az ajkai kórház intenzív osztályán a felmondott nővérek műszakjait. Szülészeti és sürgősségi osztályról is irányít át dolgozókat a kórház.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.