Belföld

Elégedetlen a kormány a magyarok idegennyelv-tudásával

Oktatással, nyelvtanulási diákhitellel és feliratos filmekkel is javítanának a helyzeten.

A kormány arra kérte a minisztériumokat, hogy dolgozzanak ki intézkedéseket a magyar lakosság idegennyelv-tudásának javítására, az ország versenyképességének növelése érdekében – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből. Úgy látják, hogy a nyelvtudás általános szintjének emelése segíti a fiatalok boldogulását, a munkavállalókat, a magyar vállalkozásokat, valamint az állami és gazdasági szervezetek versenyképességének növelését is.

Azt írják: a tervezett intézkedések közt szerepel korszerű idegennyelv-oktatási módszerek meghonosítása, támogatnák a nyelvszakos tanári képzésben részt vevő hallgatók külföldi résztanulmányait, ösztönöznék az anyanyelvi idegennyelv-tanárok alkalmazását, valamint a két tannyelvű általános és középiskolai oktatást.

Bevezetnék a nyelvtanulási diákhitelt, ösztönöznék az idegen nyelvi táborokat, tanulmányokat, diákcsere-programokat. Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a középiskolában oktatott második idegen nyelv óraszámát átcsoportosíthassák az első idegen nyelvre. Ezen felül előtérbe helyeznék a külföldi filmek feliratozását.

A kormány döntött arról, hogy az idegennyelv-tanulás költségeit finanszírozó nyelvtanulási diákhitelt, valamint az állami támogatású felnőttképzési idegen nyelvi programok hatékonyságának javításához szükséges intézkedéseket még ebben az évben kidolgozza. (Fotó: MTVA bizományosi / Faludi Imre)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik