Gazdaság

Újabb uniós felmérésen hasaltunk el: cudarul állunk a nyelvtanulással

nyelvtanulás (nyelvtanulás, )
nyelvtanulás (nyelvtanulás, )

Az uniós országok között Magyarországon van a legtöbb olyan fiatal, aki nem szeretne újabb idegen nyelveket tanulni – írja az Európai Bizottság oktatási főigazgatóságának friss kutatása alapján a Népszava. A vizsgálatban a 18-30 évesek nyelvtudását és nyelvtanulási hajlandóságát térképezték fel. Az eredmények arra is rámutattak, hogy a magyar fiatalok 72 százaléka egy, maximum két nyelven tud írni és olvasni – és ebbe már az anyanyelv is beleszámít.

Egyedül az Egyesült Királyságban élő fiatalok válaszoltak nagyobb arányban (74 százalék) igennel például arra a kérdésre, kényelmesen érzik-e magukat úgy, hogy csak az anyanyelvüket beszélik, rögtön utánuk a magyarok következnek 49 százalékkal.

A cikk szerint ez egybecseng az európai felnőtt lakosság nyelvismeretét vizsgáló legutóbbi Eurostat felméréssel is, mely szerint a magyaroknak csak a 37 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet, ez a legrosszabb arány az egész unióban. Még a harmadik leggyengébb eredményt produkáló Spanyolországban is 51 százalék a legalább egy idegen nyelven beszélők aránya.

Az eredményekkel kapcsolatban Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta: teljes szemléletváltásra lenne szükség a hazai nyelvoktatásban, át kellene térni az éleményalapú oktatásra. Hozzátette:

Azt is jó lenne megérteni, hogy a nyelvtanulás célja nem elsősorban egy nyelvvizsga, hanem egy olyan stabil nyelvtudás megszerzése, amit a mindennapi életükbe is be tudnak építeni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik