Belföld

Mészáros Lőrincék 689 millióért fejlesztenek szoftvert, EU-s pénzből

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent tájékoztatás szerint a felcsúti nagyvállalkozó, gázszerelő, tőzsdei befektető Mészáros Lőrinc érdekeltségeként ismertté vált 4iG Nyrt. 543 millió forint plusz áfa, tehát bruttó 689 millió forint értékben szerződött a Nemzeti Akkreditáló Hatósággal (NAH).

A projekt célja a hatóság eljárásainak tudásalapú átalakítása az ehhez kapcsolódó informatikai fejlesztések megvalósítása a közigazgatási szolgáltatások átfutási idejének csökkentése és minőségének javítása érdekében

— fogalmaz a közlemény.

A projektet EU-s pénzből finanszírozzák. 

A Gazdasági Versenyhivatal június végén engedélyezte, hogy az Mészáros Lőrinc-féle Opus Global és a szintén Mészáros Lőrinc-féle Konzum Befektetési Alapkezelő és annak két tőkealapja, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap közvetlen irányítást szerezzen a 4iG Nyrt. felett. Néhány hét múlva be is esett egy 1,6 milliárdos megbízás az E.ON-tól.

A 4iG Orbán Viktor jóbarátjának érkezése előtt is mozgalmas üzleti életet élt: a Microsoft korrupciógyanús ügyek miatt inkább lábon lőtte magát, csak hogy megszabadulhasson a cégtől.

Irgalmatlan szívatás lett a Microsoft és magyar partnerei szakításából
A szoftvervállalatnál annyira berágtak, hogy még a magas szintű NER-kapcsolatok sem számítottak: egy 20 milliárdos tender közepén zárták ki a magyar partnercéget a Microsoft-üzletből.

A kormány 2015-ben, Szatmáry Kristóf fideszes képviselő törvényjavaslata alapján megszüntette a Nemzeti Akkreditációs Testületet, feladatait pedig államosította és 2016 január 1-ével létrehozta a NAH-ot, amely laboratóriumok és tanúsító, valamint ellenőrző szervezetek számára állított ki akkreditációt. Az új hatóság körüli bonyodalmakról korábban a 444.hu írt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik