Belföld

Kiszállt Spéder Zoltán az Index mögül

A kereskedelmi vezető és egy KDNP-tag a CEMP új tulajdonosa. Utóbbit megnyugtatta a Fidesz áprilisi győzelme. A hivatalos bejelentés az Index függetlenségét hangsúlyozza.

Hétfő este jelentette be az Indexet kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány kurátora, Bodolai László, hogy gazdát cserélt az alapítványt létrehozó Nanga Parbat 17 Tanácsadó Zrt. – 50-50 százalékos tulajdoni arányban vásárolta meg a CEMP-X Online Zrt. és a CEMP SH Kft.

A tranzakció zárását követően Spéder Zoltán tájékoztatta az alapítvány kuratóriumát, hogy a közvetett tulajdonában lévő CEMP-X Online Zrt. részvényeit eladta Ziegler Gábor igazgatósági tagnak és Oltyán Józsefnek.

Rájuk még visszatérünk, de hogy érthetőbb legyen a helyzet: a G7 a múlt héten írt arról, hogy Spéder nyáron létrehozta a Silhouette Capital Management Kft.-t, ebbe került az Orbán-kormánnyal sokáig jó, később azonban egyre ellenségesebb viszonyt ápoló, érdekeltségeitől sorra megszabaduló üzletember CEMP-X részvénycsomagja. Az egyik legnagyobb magyar online kiadóvállalat, a CEMP legtöbb eszköze már tavaly májusban átkerült a CEMP-X Online Zrt-hez, ezek között voltak a Totalcar, a Dívány.hu, a Femina, a Napi.hu és a Port.hu kiadócégei, az idén nyáron pedig a cégcsoport legfontosabb tagja, a hirdetési bevételeket kezelő CEMP SH (Sales House) Kft. is.

Az Index korábban kalandos körülmények között cserélt gazdát: egy opciós szerződésnek köszönhetően Simicska Lajos egyik cégéhez került, de egyetlen nap alatt továbbadták egy alapítványnak. Az alapítvány mostani közleménye szerint az NP Nanga Parbat 17 Tanácsadó Zrt. adásvétele és a CEMP-X Online Zrt. tulajdonosváltása közvetve sem vonatkozik az Index.hu Zrt.-re és az Index.hu hírportálra, azok továbbra is a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában vannak. Az alapítvány egyszemélyes kuratóriumát, valamint az Index.hu Zrt. igazgatóságát továbbra is Bodolai László irányítja, a közlemény szerint a portál szerkesztőségi függetlensége a kiadó alapítványi tulajdonlásának köszönhetően garantált.

Az Index.hu hirdetései felületeit azonban továbbra is a CEMP SH értékesíti, hosszú távú szerződés köti össze a portált és a céget.

Ez ráadásul úgy történik, hogy szinte minden általuk értékesített felület (Totalcar, Dívány, Femina) egyes elemei megjelennek az Index címoldalán is, egyfajta CEMP-es kirakatot létrehozva ezzel a legnagyobb látogatottságú magyar nyelvű portál címlapján.

A hétfői közleményből kiderül az is, hogy Bodolai felmentette az Index.hu Zrt. két igazgatósági tagját, a Simicska ügyvédjeként és rokonaként számon tartott Nagy Ajtony Csabát és Kereszty Gábort. A társaság háromfős igazgatóságát a jövőben Bodolai László elnök, Szombathy Pál igazgatósági tag és a portál mindenkori főszerkesztője alkotja.

A Spédert váltó két új tulajdonos közül a kereskedelmi vezető Ziegler majdnem két évtizedes indexes múlttal rendelkezik. Oltyán József viszont, aki Ziegler jó barátja, jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja.

Az üzletember két működő társaság vezető tisztségviselője. A 2011-ben létrehozott Makroler Kft. ügyvezetője és a 2015-ben alapított Regon Média Zrt. tulajdonos vezérigazgatója. A tulajdonában álló társaságok bevétele 2018-ban meghaladják a nettó 2 milliárd forintot. Pályafutásának első éveiben biztosítási területen dolgozott. 2000 őszén alapította meg az Index.hu Bács-Kiskun megyei mutációját a hiros.index.hu hírportált, amit 2013 januárjáig üzemeltetett. 2010-ben megszervezte a magyar tulajdonú vidéki hírportálok tömörülését a Regon-csoportot. A sajtó egyértelműen Fidesz-közeli médiacsoportnak írta le a társaságokat.

Az atlatszo.hu korábbi cikkében azt írta, hogy Oltyánt valaha MSZP-közelinek ismerték, a volt megyei pártelnök, az utóbb csalás miatt ült Zuschlag János köreibe tartozónak mondták. Ám az üzletember képes volt a rugalmas váltásra, s a lap forrásai szerint közel került a helyi Fideszhez. A portál egyébként Nyerges Zsolt üzletember madeira-i üzleteivel is összefüggésbe hozta Oltyánt. Ez azért érdekes, mert éppen Nyergesen keresztül vándorol át/vissza Simicska Lajos korábbi médiabirodalma a NER-hez.

Oltyán mindenesetre igen lelkesen fogadta a Fidesz újabb választási győzelmét, a bacsmegye.hu portálon ezt írta a választás éjjelén:

Végtére is megnyugtató eredménnyel zárult a 2018-as parlamenti képviselői választás. A Dél-Alföld 14 választási körzetéből 13-ban a Fidesz jelöltjét választotta meg a szavazók többsége. Így holnaptól várhatóan visszatér a nyugalom az országba, stabil marad a forint, a kormánynak biztos a többsége, talán még 2/3-os többsége is lesz, így semmi sem akadályozza meg, hogy az ország érdekében dolgozzon tovább.

Ja, és Magyarország így nem lesz egy migránsország sem!!!

Az Index szerkesztőségét hétfő este értekezleten tájékoztatták a cégekben bekövetkező változásokról. Az is elhangzott, hogy Ziegler és Oltyán részben hitelből finanszírozta a vásárlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik