Belföld

Sztrájkolhatnak a dolgozók a vasárnapi boltzár bevezetéséért

A kereskedők kimaradnának a vasárnapi boltzár bevezetése körül ismét fellángolt vitából – ez derült ki a 24.hu-hoz befutott válaszokból. Az áruházláncok zöme nem is kommentálta a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által meglengetett javaslatot, hogy a nem szűnő munkaerőhiány miatt vezessék be ismét a vasárnapi zárva tartást. Pedig ezt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől a kisebbik érdekképviselet, de a kormány nem tervez változtatást. És ha a kormány nemet mond, a boltláncok szerint nincs is kérdés.

Bubenkó Csaba KDFSZ-elnök úgy érvelt a boltzár mellett, hogy

  • a béremelések ellenére is magas a munkaerőhiány, a fluktuáció, leterheltek az alkalmazottak,
  • a hétvégi munkáért kapott bér nem ellentételezi a szociális és egészségügyi hátrányokat,
  • hosszú távon nem megoldás a diákmunka,
  • csökkent az ellátás színvonala a láncokban,
  • és nincs már vasárnaponként annyi vásárló, mint a boltzár előtt.

Emellett a munkáltatói egyeztetéseken mostanában az is előkerült, hogy nem jelentene veszteséget a láncoknak, ha hatnapos lenne a munkahét.

Bubenkó Csaba beszédet mond a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete demonstrációján a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017 júliusában
Fotó: Soós Lajos / MTI

Bubenkó Csaba nem árulta el, mely cégek nyilatkoztak így a nem hivatalos egyeztetéseken. Annyiban azonban árnyalta a képet a 24.hu-nak, hogy megosztott a munkáltatói oldal, a vasárnapi boltzárnak vannak támogatói és ellenzői is. A KDFSZ azt szeretné, ha a téma napirenden maradna, egyeztetnének a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ), az Országos Kereskedelmi Szövetséggel (OKSZ), a nemrég létrejött Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel (MNKSz) és persze a munkáltatókkal.

Jön a karácsony, az újabb vásárlói roham, a jövő évi béregyeztetések, foglalkozni kell a vasárnapi boltzárral, munkavégzéssel. Akkor is, ha a kormány nem tervez változtatást. Akkor is, ha – tisztelet a kivételnek – más szakszervezet nem foglalkozik vele. Ha hallgatunk a problémákról, attól nem lesz jobb. A cégek védik a saját érdekeiket, lobbiznak, ahol kell – a szakszervezeteknek is ilyen szoros összefogás kellene.

A láncok zöméhez hasonlóan az OKSZ sem kívánta kommentálni a szakszervezet állításait, felvetését, mondván, ha a kormány nemet mondott, nincs is miről beszélni.

A KASZ elnöke, Karsai Zoltán megerősítette, támogatják a vasárnapi boltzárat. Viszont a nagyobbik szakszervezet nem gondolja, hogy a vasárnapi boltzár megoldaná a munkaerőhiány problémáját. Hiszen csak egy fix szabadnapot jelentene, a heti két szabadnap maradna, a hetedik napi forgalom pedig áttolódna más napokra, így a munkaerőhiány, a dolgozók leterheltsége összességében érdemben nem csökkenne.

Fotó: Varga György / MTI

Bubenkó Csaba szerint a kereskedelmi dolgozók pártállástól és szakszervezettől függetlenül döntő többségben szeretnék a vasárnapi zárvatartás bevezetését.

Ezt alátámasztja egy dolgozói sms is, amit kedden kapott:

Barkácsáruházban dolgozom. Nálunk is probléma a munkaerőhiány, hosszúak a sorok a pénztárak előtt, elégedetlenek a vevők, akárcsak az eladók. Sokszor az egész hétvégét átdolgozzuk, a családunkkal alig találkozunk. Örültem a KDFSZ vasárnapi boltzárról szóló kezdeményezésének. Ne adják fel a harcot!

Hasonló olvasónk tapasztalata is, aki egy másik boltláncban dolgozik:

kevés az ember, sok a túlóra, magas a fluktuáció, ideges mindenki, mert nagy a leterheltség. Nem akar vasárnap dolgozni senki, viszont a pótlék mégiscsak jól jön. A vásárlók pedig egyértelműen rá vannak állva a vasárnapra, mert akárcsak péntek délután és szombaton, aznap is mindig bolondok háza van.

Ha ön is a kereskedelemben dolgozik, szavazzon:


Szeretné-e a fix vasárnapi szabadnapot, a bolti zárvatartást?

Sztrájk is jöhet?

De mi várható, ha a kormány nemet mondott, és amúgy a KDFSZ sem számít rá, hogy önkorlátozást vezetnének be a kereskedelmi cégek? Bubenkó Csaba szerint nem lefutott így sem az ügy, legalábbis a tavalyi sztrájktapasztalatok alapján. Amondó, hogy

ha a kereskedelmi dolgozók egységesen kiállnak a vasárnapi zárva tartás mellett, és hajlandóak akár sztrájkolni is érte, ki lehetne kényszeríteni a munkáltatóknál a változást.

Messze ugyan, de van esély egy jó alkura.

Munkaerőhiány van, a karácsony erre még rá fog erősíteni, panaszkodnak a vásárlók is, így nem jegelhetjük a témát.

Névtelenséget kérő forrásuk viszont megkérdőjelezte a szakszervezet állításait, legalábbis a saját boltláncában egészen mást tapasztalt:

  • A fluktuáció a béremelések következtében csökkent, visszaállt a korábbi szintre.
  • A béremelések miatt a munkaerőhiány is visszaesett, illetve vagy nincs, vagy nem nagyobb, mint a válságot megelőző időkben.
  • A dolgozók nem jelezték, hogy nem szívesen vállalják a hétvégi munkát. A boltzár elrendelésekor ellenben volt panasz, mert kevesebb lett a fizetés a kieső pótlékok miatt.
  • Nem igaz, hogy kevesebb áruház van nyitva vasárnaponként, mint korábban.
  • Visszaállt a vasárnapi forgalom a boltzár előtti szintre.

Bubenkó szerint más választ nem is lehetett várni egy munkaadótól. Ha elég ember van, vajon miért kell túlórázni? – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy a 2000-es évek elején még nem volt gond, hogy a dolgozó szombaton és vasárnap is otthon legyen, rotációs rendszerben. Manapság gondot okoz a létszám kiállítása, a szabadság, a betegség. Ha egyvalaki kiesik, borul az egész munkaidőbeosztás, állandóan variálnak, váratlanul bent kell maradni túlórázni. A dolgozók egészen biztosan nem érzik úgy, hogy elegen lennének, és ne lennének túlterheltek, vagy hogy szívesen dolgoznának vasárnap – összegezte.

Sztrájkol a Fogarasi úti Tesco áruház dolgozóinak egy része a Zuglói hipermarket személyzeti bejáratnál 2017. szeptember 8-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

Az Ikeában havi két hétvége szabad, a dm-ben nincs létszámhiány

A forgalomnövekedés miatt most is van 28 nyitott pozíció az Ikeában. A 3 áruház vasárnap reggel kilenctől este kilencig tart nyitva. A munkatársak egy hónapban általában 2 vasárnapon dolgoznak és egy teljes hétvégéjük (szombat és vasárnap) szabad.

A dm-nél csak a szokásos és természetes munkaerőmozgás miatt vannak nyitott pozíciók, de ezt nem neveznék létszámhiánynak. Kicsit nehezebben találnak munkaerőt az utóbbi időben. A dolgozók nem panaszkodnak, ha vasárnap dolgozniuk kell. A túlóra nem minden egységükben jellemző. Nincs minden üzletük nyitva vasárnap, jellemzően inkább a bevásárlóközpontokban lévők, ahogy a boltzár előtt is.

Karsai nem zárta ki a vásárlói szokások változását, hogy talán kevesebben mennek vasárnap boltba. A munkaerőhiány azonban szerinte sem csökkent, viszont a fluktuáció biztosan nem nőtt, mert a cégek hajlamosabbak a rugalmasságra, például a munkabeosztásnál, hogy megtartsák a dolgozóikat.

A vasárnapi boltzár eltörlése óta a KASZ-hoz nem érkezett kérés a visszaállításra – válaszolta kérdésünkre. De ettől még úgy véli, a kereskedelemben állást vállalók többsége azt szeretné, ha vasárnap nem kellene munkába mennie. A vasárnapi pótlékról is másképp vélekedik a két szakszervezeti vezető: Bubenkó szerint már nem téma a vasárnapi pótlék, nem bánnák a dolgozók, ha nem kapnák, Karsai viszont azt mondta, megvan még az a réteg, amelyik rá van szorulva továbbra is.

Szakszervezetként olyan béreket kell elérnünk, hogy a dolgozók megengedhessék maguknak, hogy lemondjanak a vasárnapi pótlékról, és anélkül se legyen gond a megélhetés.

Karsai emlékeztetett: a nagyvállalatok nem jártak rosszul a 2015-ös boltzárral, csak a kicsik, ezért a multik valószínűleg újra megbékélnének. A társadalmi nyomás azonban még mindig nem múlt el a vasárnapi boltzárral szemben, az emberek többsége ragaszkodik a vasárnapi nyitvatartáshoz.

A dolgozókat képviselve nem mondhatunk mást, mint hogy kellene a fix vasárnapi szabadnap.

Arra ő egészen minimális esélyt lát, hogy a boltok önként lemondanának a vasárnapi nyitvatartásról egy ágazati megállapodás részeként.

Önnek mi a véleménye?


Ragaszkodik-e a vasárnapi bolti nyitvatartáshoz?

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik