Belföld
Budapest, 2015. március 22.
Üres parkoló a vasárnap zárva tartó bécsi úti Tesco áruháznál Budapesten 2015. március 22-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Sztrájkolhatnak a dolgozók a vasárnapi boltzár bevezetéséért

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 09. 06. 10:36

Korábban a témában:

A kereskedők kimaradnának a vasárnapi boltzár bevezetése körül ismét fellángolt vitából – ez derült ki a 24.hu-hoz befutott válaszokból. Az áruházláncok zöme nem is kommentálta a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által meglengetett javaslatot, hogy a nem szűnő munkaerőhiány miatt vezessék be ismét a vasárnapi zárva tartást. Pedig ezt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől a kisebbik érdekképviselet, de a kormány nem tervez változtatást. És ha a kormány nemet mond, a boltláncok szerint nincs is kérdés.

Bubenkó Csaba KDFSZ-elnök úgy érvelt a boltzár mellett, hogy

 • a béremelések ellenére is magas a munkaerőhiány, a fluktuáció, leterheltek az alkalmazottak,
 • a hétvégi munkáért kapott bér nem ellentételezi a szociális és egészségügyi hátrányokat,
 • hosszú távon nem megoldás a diákmunka,
 • csökkent az ellátás színvonala a láncokban,
 • és nincs már vasárnaponként annyi vásárló, mint a boltzár előtt.

Emellett a munkáltatói egyeztetéseken mostanában az is előkerült, hogy nem jelentene veszteséget a láncoknak, ha hatnapos lenne a munkahét.

Budapest, 2017. július 8.
Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke beszédet mond a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációján a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017. július 8-án. A szakszervezetek minden szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalónak 15 ezer forintos béremelést követelnek a Tescónál.
MTI Fotó: Soós Lajos
Bubenkó Csaba beszédet mond a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete demonstrációján a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017 júliusában
Fotó: Soós Lajos / MTI

Bubenkó Csaba nem árulta el, mely cégek nyilatkoztak így a nem hivatalos egyeztetéseken. Annyiban azonban árnyalta a képet a 24.hu-nak, hogy megosztott a munkáltatói oldal, a vasárnapi boltzárnak vannak támogatói és ellenzői is. A KDFSZ azt szeretné, ha a téma napirenden maradna, egyeztetnének a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ), az Országos Kereskedelmi Szövetséggel (OKSZ), a nemrég létrejött Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel (MNKSz) és persze a munkáltatókkal.

Jön a karácsony, az újabb vásárlói roham, a jövő évi béregyeztetések, foglalkozni kell a vasárnapi boltzárral, munkavégzéssel. Akkor is, ha a kormány nem tervez változtatást. Akkor is, ha – tisztelet a kivételnek – más szakszervezet nem foglalkozik vele. Ha hallgatunk a problémákról, attól nem lesz jobb. A cégek védik a saját érdekeiket, lobbiznak, ahol kell – a szakszervezeteknek is ilyen szoros összefogás kellene.

A láncok zöméhez hasonlóan az OKSZ sem kívánta kommentálni a szakszervezet állításait, felvetését, mondván, ha a kormány nemet mondott, nincs is miről beszélni.

A KASZ elnöke, Karsai Zoltán megerősítette, támogatják a vasárnapi boltzárat. Viszont a nagyobbik szakszervezet nem gondolja, hogy a vasárnapi boltzár megoldaná a munkaerőhiány problémáját. Hiszen csak egy fix szabadnapot jelentene, a heti két szabadnap maradna, a hetedik napi forgalom pedig áttolódna más napokra, így a munkaerőhiány, a dolgozók leterheltsége összességében érdemben nem csökkenne.

Nagykanizsa, 2015. március 8.
Vásárlók a nagykanizsai Tesco áruházban 2015. március 8-án. Ez az utolsó hétvége, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül nyitva tarthatnak az üzletek. Az Országgyûlés 2014. december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenõnap bevezetését, így március 15-tõl vasárnap már nem lehet dolgoztatni az alkalmazottakat a kereskedelemben, pihenõnap jár nekik. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek azonban kinyithatnak a hét utolsó napján is, ha csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozik benne.
MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György / MTI

Bubenkó Csaba szerint a kereskedelmi dolgozók pártállástól és szakszervezettől függetlenül döntő többségben szeretnék a vasárnapi zárvatartás bevezetését.

Ezt alátámasztja egy dolgozói sms is, amit kedden kapott:

Barkácsáruházban dolgozom. Nálunk is probléma a munkaerőhiány, hosszúak a sorok a pénztárak előtt, elégedetlenek a vevők, akárcsak az eladók. Sokszor az egész hétvégét átdolgozzuk, a családunkkal alig találkozunk. Örültem a KDFSZ vasárnapi boltzárról szóló kezdeményezésének. Ne adják fel a harcot!

Hasonló olvasónk tapasztalata is, aki egy másik boltláncban dolgozik:

kevés az ember, sok a túlóra, magas a fluktuáció, ideges mindenki, mert nagy a leterheltség. Nem akar vasárnap dolgozni senki, viszont a pótlék mégiscsak jól jön. A vásárlók pedig egyértelműen rá vannak állva a vasárnapra, mert akárcsak péntek délután és szombaton, aznap is mindig bolondok háza van.

Ha ön is a kereskedelemben dolgozik, szavazzon:


Szeretné-e a fix vasárnapi szabadnapot, a bolti zárvatartást?

Sztrájk is jöhet?

De mi várható, ha a kormány nemet mondott, és amúgy a KDFSZ sem számít rá, hogy önkorlátozást vezetnének be a kereskedelmi cégek? Bubenkó Csaba szerint nem lefutott így sem az ügy, legalábbis a tavalyi sztrájktapasztalatok alapján. Amondó, hogy

ha a kereskedelmi dolgozók egységesen kiállnak a vasárnapi zárva tartás mellett, és hajlandóak akár sztrájkolni is érte, ki lehetne kényszeríteni a munkáltatóknál a változást.

Messze ugyan, de van esély egy jó alkura.

Munkaerőhiány van, a karácsony erre még rá fog erősíteni, panaszkodnak a vásárlók is, így nem jegelhetjük a témát.

Névtelenséget kérő forrásuk viszont megkérdőjelezte a szakszervezet állításait, legalábbis a saját boltláncában egészen mást tapasztalt:

 • A fluktuáció a béremelések következtében csökkent, visszaállt a korábbi szintre.
 • A béremelések miatt a munkaerőhiány is visszaesett, illetve vagy nincs, vagy nem nagyobb, mint a válságot megelőző időkben.
 • A dolgozók nem jelezték, hogy nem szívesen vállalják a hétvégi munkát. A boltzár elrendelésekor ellenben volt panasz, mert kevesebb lett a fizetés a kieső pótlékok miatt.
 • Nem igaz, hogy kevesebb áruház van nyitva vasárnaponként, mint korábban.
 • Visszaállt a vasárnapi forgalom a boltzár előtti szintre.

Bubenkó szerint más választ nem is lehetett várni egy munkaadótól. Ha elég ember van, vajon miért kell túlórázni? – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy a 2000-es évek elején még nem volt gond, hogy a dolgozó szombaton és vasárnap is otthon legyen, rotációs rendszerben. Manapság gondot okoz a létszám kiállítása, a szabadság, a betegség. Ha egyvalaki kiesik, borul az egész munkaidőbeosztás, állandóan variálnak, váratlanul bent kell maradni túlórázni. A dolgozók egészen biztosan nem érzik úgy, hogy elegen lennének, és ne lennének túlterheltek, vagy hogy szívesen dolgoznának vasárnap – összegezte.

Budapest, 2017. szeptember 8.
Sztrájkol a Fogarasi úti Tesco áruház dolgozóinak egy része a Zuglói hipermarket személyzeti bejáratnál 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége továbbra is nyitva tart, 6 hipermarket, és több kisebb üzlet bezárását rendelték el, mert nem tudták volna a vásárlókat a megszokott színvonalon kiszolgálni.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Sztrájkol a Fogarasi úti Tesco áruház dolgozóinak egy része a Zuglói hipermarket személyzeti bejáratnál 2017. szeptember 8-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

Az Ikeában havi két hétvége szabad, a dm-ben nincs létszámhiány

A forgalomnövekedés miatt most is van 28 nyitott pozíció az Ikeában. A 3 áruház vasárnap reggel kilenctől este kilencig tart nyitva. A munkatársak egy hónapban általában 2 vasárnapon dolgoznak és egy teljes hétvégéjük (szombat és vasárnap) szabad.

A dm-nél csak a szokásos és természetes munkaerőmozgás miatt vannak nyitott pozíciók, de ezt nem neveznék létszámhiánynak. Kicsit nehezebben találnak munkaerőt az utóbbi időben. A dolgozók nem panaszkodnak, ha vasárnap dolgozniuk kell. A túlóra nem minden egységükben jellemző. Nincs minden üzletük nyitva vasárnap, jellemzően inkább a bevásárlóközpontokban lévők, ahogy a boltzár előtt is.

Karsai nem zárta ki a vásárlói szokások változását, hogy talán kevesebben mennek vasárnap boltba. A munkaerőhiány azonban szerinte sem csökkent, viszont a fluktuáció biztosan nem nőtt, mert a cégek hajlamosabbak a rugalmasságra, például a munkabeosztásnál, hogy megtartsák a dolgozóikat.

A vasárnapi boltzár eltörlése óta a KASZ-hoz nem érkezett kérés a visszaállításra – válaszolta kérdésünkre. De ettől még úgy véli, a kereskedelemben állást vállalók többsége azt szeretné, ha vasárnap nem kellene munkába mennie. A vasárnapi pótlékról is másképp vélekedik a két szakszervezeti vezető: Bubenkó szerint már nem téma a vasárnapi pótlék, nem bánnák a dolgozók, ha nem kapnák, Karsai viszont azt mondta, megvan még az a réteg, amelyik rá van szorulva továbbra is.

Szakszervezetként olyan béreket kell elérnünk, hogy a dolgozók megengedhessék maguknak, hogy lemondjanak a vasárnapi pótlékról, és anélkül se legyen gond a megélhetés.

Karsai emlékeztetett: a nagyvállalatok nem jártak rosszul a 2015-ös boltzárral, csak a kicsik, ezért a multik valószínűleg újra megbékélnének. A társadalmi nyomás azonban még mindig nem múlt el a vasárnapi boltzárral szemben, az emberek többsége ragaszkodik a vasárnapi nyitvatartáshoz.

A dolgozókat képviselve nem mondhatunk mást, mint hogy kellene a fix vasárnapi szabadnap.

Arra ő egészen minimális esélyt lát, hogy a boltok önként lemondanának a vasárnapi nyitvatartásról egy ágazati megállapodás részeként.

Önnek mi a véleménye?


Ragaszkodik-e a vasárnapi bolti nyitvatartáshoz?

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research. / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.