Belföld

A vasárnapi boltzár elrendelését kérik Orbántól

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete több százezer munkavállaló nevében fordul Orbán Viktorhoz, írja a Magyar Idők. Azt kérik, hogy a kormány vegye fontolóra a vasárnapi munkavégzés áruházi tilalmának újbóli elrendelését, akár csak részlegesen is. A javaslattevők szerint mindez enyhítené a munkaerőhiányt.

A levélben a jövő évtől lehetséges megoldásnak tartják a vasárnapi munkavégzés tilalmának ismételt bevezetését, mindezt közgazdasági számításokkal és szociális érvekkel is igazolják.

A legfőbb érv az, hogy az elmúlt két év nagyarányú béremelése ellenére a boltokban még mindig égető probléma a munkaerőhiány, mindez pedig csak fokozódhat az év végére.

A nyár, illetve az iskolakezdés előtti bevásárlási szezon is egyértelművé tette, hogy a fizikai munkakörökben általánosan kritikus a létszámhiány. Legalább tízezer ember kellene még a nagy látogatottságú áruházakba ahhoz, hogy a fogyasztás mértékével és a piac növekedésével arányos, az élelmiszer-biztonsági, munka- és fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő kiszolgálásban részesüljön a lakosság

– mondta a lapnak a szakszervezet elnöke.

A munkaerőhiány miatt a dolgozók túlterheltek, csak a leglátogatottabb áruházakban fel tudnának venni legalább tízezer embert.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik