Belföld
Debrecen, 2015. augusztus 31.
Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus elõtt (b), Ecce Homo (k) és Golgota címû festménye a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 31-én. Ezen a napon letakarták a Golgota címû festményt, mivel tulajdonosa, Pákh Imre megtiltotta a kép további nyilvános bemutatását.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Véget érhet a Munkácsy-festmény kálváriája: 3 milliárdért veheti meg az állam

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 09. 06. 07:11

„Folynak a tárgyalások a Golgota eladásáról, emiatt személyesen találkoztam Gulyás Gergely miniszterrel és a szóbeli, 10 millió eurós ajánlatot elfogadtam. Úgyhogy gondolom a nyár elmúltával felgyorsulnak az egyeztetések, és hamarosan egymás tenyerébe csaphatunk” – mondta a Zoom.hu-nak Munkácsy Mihály Golgotájának állami megvásárlásáról a kép tulajdonosa, Pákh Imre.

A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjtője azért is izgatott, mert – mint mondta – „én még képet nem adtam el soha, mindig csak vásároltam.” Szemben azzal, hogy a Golgota 2015-ös védetté nyilvánítását korábban az „1920-as évek gengszermódszereihez” hasonlította, a júniusban újra elindított hasonló eljárásról már megengedőbben nyilatkozott. Azt mondta, nem nyomásgyakorlásnak érzi, inkább csak automatikus reflexnek, és

nem lesz belőle megint bírósági ügy, mert addigra megegyezünk az eladásról, és véget érhet a Golgota kálváriája.

Pákh arra utalt, hogy idén június 4-én az örökségvédelmi hatóság hivatalból ismét kezdeményezte a Munkácsy-kép védési eljárást, mindössze pár nappal azután, hogy május 24-én jogerősen lezárult egy bírósági eljárás, amelyben Pákh Imrének igazat adva a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a Golgotát védetté nyilvánító, még 2015-ös közigazgatási határozatot.

Ez a Kúria döntése nyomán már egy megismételt eljárás volt, először a bíróság még Pákh ellenében döntött, most viszont azt mondta ki, hogy a 2015-ös hatósági döntés sértette a jogállamiság elvét, ezért semmis. Az akkori védetté nyilvánítás rögzítette azt is, hogy eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, valamint hogy az alkotás csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről.

Pákh ezt akkor úgy értékelte: ezzel akarták megakadályozni, hogy esetleg másnak adja el és kivigye az országból, mivel nem sikerült megegyezniük az állammal a Golgota áráról. Annak idején Lázár János volt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az egyik Kormányinfón maga is elismerte, hogy

nem túl sportszerű módon, de az ország és a haza érdekében” döntött a kormány a védetté nyilvánításról.

Kiemelt kép: Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (b), Ecce Homo (k) és Golgota című festménye a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2015. augusztus 31-én. Ezen a napon letakarták a Golgota című festményt, mivel tulajdonosa, Pákh Imre megtiltotta a kép további nyilvános bemutatását.
(MTI/Czeglédi Zsolt)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.