Belföld

Gulyás a felét vallotta be, de minisztériumokban 40 százalékos leépítésről tudnak

Ordenáré kamu volt, hogy a közszférában 15-20 százalékos létszámleépítést terveznek, valójában durvább kirúgásokra készülnek – írta a 24.hu egyik kétségbeesett olvasója, aki maga is egy minisztérium alkalmazásában áll. Arra utalt, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány hete bejelentette a központi közigazgatás karcsúsítását.

15-20 százalékos leépítés jöhet a közigazgatásban
Orbán Viktor még nyaral, de a kormányinfó nem pihen.

Az egyes minisztériumokból érkező nem hivatalos hírek ennél jóval nagyobb számokról szólnak. A Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban egy értekezleten 43 százalékos elbocsátásról beszélt az adott területet felügyelő helyettes államtitkár információnk szerint. A tárca dolgozói úgy tudják, „napokon belül részletesen ki lesz adva”, melyik intézményt pontosan mennyire kell megvágni.

Az innovációs minisztériumon belül 40, illetve 38 százalékról hallani. Palkovics László tárcájától olyan hírek jutott el hozzánk, hogy egyes osztályokon a dolgozók már jelentéseket készítenek munkájuk hasznosságáról, miután ott is elhangzott a 40 százalékos elbocsátási terv. Mások inkább már a következő munkahelyen, illetve azon törik a fejüket, milyen állásinterjúval próbálkozzanak.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszél sajtótájékoztatón, mellette Varga Mihály pénzügyminiszter
(Fotó: Soós Lajos / MTI)

A riasztó hírek valóságtartalmát ellenőrizendő megkérdeztük mind a tíz tárcát, hogy a jelenlegi létszám hány százalékának a leépítését tervezik, és ettől mekkora megtakarítást várnak éves szinten. Néhány órán belül válaszolt is a minisztériumok közül hat, de a lényeghez nem jutottunk közelebb. Annyit megtudtunk, hogy bár minden tárcának van saját kommunikációs csapata, csak a központi szöveget közvetítik. Mind ugyanazt a két mondatot küldték el:

A kormány célja a bürokráciacsökkentés, és hogy csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, amennyi ember feltétlenül szükséges. Tehát kevesebb tisztviselő legyen, de magasabb bérért.

 

A leépítés mértékéről még nem született kormánydöntés.

Gulyás korábban arról beszélt, hogy a kormány a központi közigazgatásban leépítést tervez, racionalizálják a munkafolyamatokat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy költségvetési célja nincs az intézkedésnek, vagyis nem a megtakarítás a fő motívum, és nem fűnyíróelv szerint történnek majd az elbocsátások. Mindazonáltal ezek szerint a 15-20 százalékos elbocsátásról szóló bejelentés alapja nem végleges kormánydöntés volt.

A minisztériumokból kiszivárgott hírek szerint olyasmi készül, hogy a tisztviselők jelentős részét elküldik, a maradóknak emelik a bérét, és végeredményben a megtakarítás lesz 15-20 százalék – az elbocsátottak aránya azonban sok helyen ennek a duplája is lehet.

Mindezek fényében figyelemre méltó, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium – a Pénzügyminisztérium elődje – tavaly decemberben 5 milliárd forint uniós pénzt nyert a Létszámleépítések megelőzése és kezelése címmel. A Magyar Nemzet korábbi cikke szerint azok a munkavállalók alkotják a kiemelt projekt célcsoportját, akik például

a közszférában adott esetben bekövetkező csoportos létszámleépítések során érintetté válhatnak.

Az idei április országgyűlési választás előtt készült cikkre a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy reagált, a megjelentekkel ellentétben szó sincs tömeges létszámleépítésekről a közszférában.

Kiemelt kép:  Mónus Márton / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik