Belföld

Tömeges leépítés jöhet a közszférában

A választások után csoportos létszámleépítés jöhet a közszférában – írja a Magyar Nemzet. Erre lehet következtetni a Nemzetgazdasági Minisztérium által elnyert uniós pályázatból, ami a „Létszámleépítések megelőzése és kezelése” nevet viseli. Az elnyert ötmilliárd forintot három évig lehet felhasználni.

A kiemelt projekt célcsoportját azok a munkavállalók alkotják, akik a vállalkozásoknál vagy a közszférában „adott esetben bekövetkező csoportos létszámleépítések során érintetté válhatnak”. Az elnyert összegből segítenének, hogy az elbocsátott dolgozók eltudjanak helyezkedni a versenyszférában.

Az ötmilliárdos keretből finanszíroznák még az újbóli elhelyezkedést segítő szolgáltatásokat és képzéseket is.

December elején Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke beszélt arról, hogy fontos lenne a közszféra létszámcsökkentése, mert a 350 ezer fölösleges állami alkalmazott foglalkoztatása óriási teher a gazdaságnak.

Cikkünk megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte:

A cikkükben megjelentekkel ellentétben szó sincs tömeges létszámleépítésekről a közszférában, a GINOP 5.3.10 uniós program célja az esetleges létszámleépítések megelőzése és kezelése az elsődleges munkaerőpiacon. A program indítását a 2008-ban induló válság tapasztalatai, a szocialista-liberális kormányok hibás válságkezelése hívta életre, hiszen képtelenek voltak megakadályozni a tömeges elbocsátásokat az országban. A magyar kormány célja, hogy a programmal segítséget nyújtson az esetlegesen létszámleépítéssel érintett munkavállalóknak még a munkaviszony megszűnését megelőzően. A projekt ugyanakkor nem kifejezetten a közszféra dolgozóinak, hanem minden magyar munkából élőnek hivatott segítséget nyújtani a konvergencia régiókban, amennyiben a szükség úgy kívánja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik