Közélet

15-20 százalékos leépítés jöhet a közigazgatásban

Néhány hetes szünet után újra kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A kormány létszámleépítést tervez a központi közigazgatásban, hogy racionalizálják a munkafolyamatokat. Pontos szám még nincs, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter 15-20 százalékos leépítéssel számol.

Gulyás Gergely elmondta, hogy melyik minisztériumban hányan és milyen munkakörben dolgoznak, és hány emberre van szükség.

Költségvetési célja nincs az intézkedésnek, és nem fűnyíróelven fognak történni az elbocsátások – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A miniszter megerősítette a rezsitámogatással kapcsolatban, hogy függetlenül attól, hogy valaki gázzal fűt, vagy fával, jár a 12 ezer forintos támogatás, ezért mindenki igényelheti azt.

A kormány szándéka, hogy Budapest megőrizze az arculatát, ezért a kormány magasház-tilalmat vezet be.

Az épületek 65 méterig nem esnek a szabályozás hatálya alá, 65 és 90 méter fölött hosszadalmas folyamat révén, de esetlegesen még lehet engedélyeztetni, 90 méternél magasabb házat azonban nem lehet majd építeni.

Gulyás megjegyezte, hogy előzetes megfontolás után a Mol, az OTP és a Richter, mint vezető magyar cégek, lehetőséget kaptak, hogy egy olyan székházat építsenek, amelyek érzékeltetik a magyar cégek vezető szerepét. A Mol élt a lehetőséggel, így a cég 120 méteres magasháza még megépülhet, később azonban ilyen építkezésre nem lesz mód.

MTI/Kovács Attila

Kitértek arra is, hogy a napokban két miniszter fizetését is 5 millió forintra emelték. Az intézkedést Gulyás Gergely azzal magyarázta, hogy a főszabály szerint a miniszterek fizetése alapvetően a képviselői bérek kétszeresét teszi ki. Mivel a nemrég szintén megemelt parlamenti képviselői fizetést az átlagbérhez kötik, ezért úgy logikus, hogy a miniszterit is ahhoz kötik.

Arra az újságírói kérdésre, hogy akkor Orbán Viktor hazudott-e akkor, amikor azt mondta, nem lesznek ötmilliós fizetések, Gulyás úgy felelt, hogy csak két miniszter fizetését emelték, így nem hazudott.

A BMW-gyár építésére vonatkozóan Gulyás megemlítette, hogy ugyan néhány nehézség felmerült a beruházással kapcsolatban, de a 400 hektárnyi termőföld, amelyre a gyár épülni fog, az 1 milliárd forintot ér, míg maga a beruházás több mint 1 milliárd eurós. Ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, hogy gyárépítés bőven megtérül.

Arról viszont még mindig nincs konkrét információ, hogy mekkora támogatást ad a kormány a beruházáshoz. Nagyságrendileg 10 milliárdot meghaladó összegről van szó.

Az elmúlt napokban nagy vitát kavart döntésre, miszerint szüntetik a gender szakok akkreditációját a magyar egyetemeken,

Gulyás úgy reagált, hogy elég megnézni azt, hogy hányan jelentkeznek ezekre a szakokra és az elegendő okot ad a megszüntetésre.

Ezen kívül a magyar kormány nem kíván ilyesmire közpénzből költeni, ha egy magánegyetemen, alapítványi pénzből ezt kutatják, azzal viszont nincs problémája.

Kaptunk számokat a magyar mezőgazdaságról. Ezek szerint Magyarország egy évben 4,8 millió tonna gabonát tud előállítani, ennek fele takarmány és vetőmag, a másik fele pedig étkezési búza. 1,2 millió tonna gabona elég egy tízmilliós ország élelmezésére, vagyis ma Magyarország gabonával 20-22 millió embert is képes ellátni, ami „jól mutatja a magyar mezőgazdaság erejét”.

Növekedés történt a magyar turizmusban, az összesített vendégforgalom az idén a tavalyihoz képest 5,3 százalékkal emelkedett, a szálláshelyek bevételei pedig több mint 10 százalékkal növekedtek. A külföldi vendégek száma 4 százalékkal, a belföldieké 6,8 százalékkal emelkedett időarányosan a tavalyi évhez képest.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik