Belföld

Folytatódik az extrém meleg, hőségriasztást rendeltek el

A legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket, illetve az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság augusztus 21-én 12 órától másodfokú hőségriasztást rendelt el. A hőségriadó várhatóan augusztus 23-án éjfélig lesz érvényben – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az államtitkárság levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség.

Felhívták a figyelmet arra, hogy mivel az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma éppen ezért felhívja a lakosság figyelmét, hogy ebben az időszakban fokozottan ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljék továbbá az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket pedig folyamatosan védjék a leégéstől. A vízparton pihenők mellőzzék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért kérjük az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

Már látszik a vége, jön a hidegfront

A hét második felében lassan mérséklődik a nappali felmelegedés, markáns változást egy szombat este érkező hidegfront hoz. Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 16 és 23, keleten még 24 és 30 fok között alakul.

Még kitart a kánikula, de már látszik a vége
Négy megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik