Belföld

Egy magyar cég rendelte a sugárzó anyagot, ami miatt le kellett zárni a ferihegyi repteret

Nagy volt a riadalom szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, amit le is zártak a hatóságok egy időre, mert egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották a katasztrófavédelmet.

Vészhelyzet miatt lezárták a 2B Terminált Ferihegyen
Túlmelegedett egy sugárzó anyagot szállító konténer.

Az MTI azt írja, hogy egy magyarországi kft. rendelt sugárzó anyagot, amelyet az oroszországi Dimitrovgradból hoztak a törökországi Isztambulon keresztül Budapestre egy szerda esti járattal. Az irídium izotópot tartalmazó konténert egy utasszállító repülőgép csomagterében helyezték el.

Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gábor azt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A repülőtéri személyzet azért riasztotta a katasztrófavédelmet, mert észlelte, hogy forró a konténer. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hasadó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt. (Hogy pontosan mennyire hevült fel a sugárzó anyagot tartalmazó konténer, a cég nem árulta el, és hivatalos információt a hatóságok sem adtak, a zoom.hu szerda este arról írt, információjuk szerint 45 fokra hevült a tartály, aztán lehűlt 35 fokra.)

Azt a hatósági vizsgálatok valóban megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Senkit nem kellett kórházba szállítani a repülőtérről. Ezért fel is oldották a reptér durván egy órán át tartó lezárását este 10 óra körül.

(Kiemelt kép: Liszt Ferenc Repülőtér. Fotó: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik