Belföld

Vészhelyzet miatt lezárták a 2B Terminált Ferihegyen

Hatósági vizsgálat miatt szerda este a Katasztrófavédelem elrendelte a 2B Terminál és az odavezető út lezárását, mert sajtóhírek szerint sugárzó anyagot találtak egy csomagban. A lezárás nagyjából egy órán keresztül tartott.

A repülőtér nem részletezte, hogy milyen probléma akadt, de a Zoom.hu értesülései szerint „a pánikot az okozta, hogy az egyik légitársaság legálisan feladott tehercsomagjában sugárzó anyag volt, ami elkezdett melegedni”. Ezt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról, az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.

A Blikk arról ír, hogy az izotópot tartalmazó ólomtartály sérült meg, amellyel három ember is érintkezhetett. A tartályt a Turkish Airlines szállította, teljesen legálisan.

Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont, a katasztrófavédelem mobillaborja a helyszínen van és méréseket végeznek.

A Zoom.hu úgy tudja, hogy az irídium 192-es izotópot az Országos Sugárbiológiai Intézetnek szállították, amikor azonban lepakolták a gépről, a repülőtér munkatársai azt vették észre, hogy nagyon átmelegedett. A mérések szerint 45 fokig hevült, majd visszahűlt 35 fokra.

Este 10 órakor a mérési adatok alapján még nem lehetett tudni, hogy történt-e bármilyen sugárzás.

Az utasokat arra kérik, hogy figyeljék a járatinformációt, a helyszínen pedig tájékozódjanak a rendőrség és a repülőtér munkatársaitól.

A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés.

FIGYELEM! FONTOS INFORMÁCIÓ!Hatósági vizsgálat miatt a Katasztrófavédelem elrendelte a 2B Terminál és környékének…

Közzétette: Budapest Airport – 2018. augusztus 15., szerda

A lezárásról szóló Facebook-bejegyzés alatt az utasok arról panaszkodnak, hogy nem kapnak elég információt, illetve hogy nagy a meleg és még vizet sem kapnak. Valaki azt írta, hogy az ő repülőgépük ugyan landolt, de nem engedik őket kiszállni a gépből.

Az Index azt írja, hogy a boltok is bezártak a reptéren, illetve vannak olyan utasok, akik ugyan kiszállhattak a gépből, de ott rekedtek a terminál utasbiztonsági kordonai között és a Schengeni határellenőrzésnél. A hírportál egyik olvasója azt mondta, hogy a rendőrök sem mondanak semmit, csak annyit, hogy ilyenre még nem volt példa.

Kiemelt kép: MTI/Földi Imre

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik