Pénzügy

Az OTP beszáll Mészáros Lőrinc birodalmába

Az OTP Csoportban kezelt értékpapíralapok és portfoliók tőzsdén kívüli ügyletek keretében 1,5 százalékos részvénycsomagot vásároltak a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-ben, illetve további 2 százalékos tulajdont szereztek az OPUS Global Nyrt.-ben, az eladó mindkét esetben a Konzum PE Magántőkealap volt – olvasható a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő társaságok közös közleményében.

A társaságok a Budapesti Értéktőzsde honlapján arról számoltak be, hogy tőzsdén kívüli ügylet formájában a Konzum PE Magántőkealap 439 262 darab (1,5 százalék) Konzum, valamint 6 millió 505 ezer 957 darab (2 százalék) OPUS Global törzsrészvényt értékesített az OTP csoport által kezelt értékpapír alapoknak és portfolióknak (OTP Alapkezelő Zrt. és az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. számára).

A közlemény szerint az ügyletek hatására a Konzum PE Magántőkealap részesedése a Konzum Nyrt.-ben 40 százalékos határérték alá, az Opus Global Nyrt.-ben pedig 15 százalékos küszöb alá csökkent. Ugyanakkor kiemelték, hogy a Konzum-Opus csoportnál zajló új részvények kibocsátása, illetve tőkeemelések miatt a Konzum PE részesedése hamarosan újból a határértékek fölé emelkedik.

A közlemény idézte Jászai Gellértet, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki kifejtette, az OTP értékpapíralapjainak, portfolióinak magas hozamelvárása is alátámasztja a hosszú távon fenntartható növekedési várakozásokat, amelyeknek a Konzum Nyrt. és az OPUS Global az elmúlt időszakban végzett átalakításoknak, folyamatban lévő tőkeemeléseknek, illetve stratégiai befektetéseknek köszönhetően képes megfelelni. Hozzátették, a tranzakciók előzménye, hogy az OTP Ingatlanbefektetési Alap idén márciusban befektetésre érdemesnek találta a cégcsoport érdekeltségébe tartozó Appeninn Holding Nyrt.-t, amelyben közel 6 százalékos részvénycsomagot vásárolt.

A Konzum részvényeivel a BÉT prémium kategóriában kereskednek, a papírok pénteki záróára 2900 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3789 forint, a legalacsonyabb pedig 1650 forint volt. Az Opus Global Nyrt. részvényeivel szintén a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papírok pénteki záróára 618 forint volt. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 810 forint, a legalacsonyabb pedig 184 forint volt.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.